Foto: Sara Rman/Španski borci
Foto: Sara Rman/Španski borci

Mojstrovina za šest plesalcev – premiera bo danes ob 20.00 – skozi serijo vinjet raziskuje načine, kako se telo znebi kulturnih simbolov in družbenih pomenov, ki se nanj preslikajo skozi čas. Predstava, ki se zgleduje po filozofiji Bauhausa in Triadnem baletu, uporabi predmete in kostume kot oviralce gibanja, zaradi česar dobi to mehanski pridih. Telo v navalu funkcionalnih ovir preoblikuje svojo avtonomijo, njegove funkcije pa se gibljejo med konkretnim in abstraktnim v koreografijo. Vsako telo je samosvoja mojstrovina, ki vznika iz prepletenosti jaza in okolja. S prilagajanjem telesa, z njegovim “popredmetenjem” in njegovo razširitvijo v prostor in okolico, s podrejanjem in potapljanjem telesa se pojavita paradoksalna svoboda in avtonomija – umetnosti in umetelnosti, beremo ob predstavi. "Zamikanje razglednic iz skupnega nezavednega, okamnela stanja človeštva, trans, ki se umiri v ritem, brezbrižno zaporedje. Protibolečinske tablete, ki se zdrobijo v ples, vzvišena, dvojna osamljenost neprimerljivega. Neprekinjen naval nemira, ki zasužnjuje telo v njegovem obrednem teku," pa ob predstavi razmišljata avtorja.

Foto: Sara Rman/Španski borci
Foto: Sara Rman/Španski borci

Emese Cuhorka je diplomirala na Akademiji za sodobni ples v Budimpešti. Od leta 2007 sodeluje z Adrienn Hód, od leta 2009 pa je članica skupine Hodworks. Skupaj s Csabo Molnárom razvija umetniške rekontekstualizacije subkultur. Zanima jo eksperimentiranje s formami in formati performansa. Kot performerka in soustvarjalka je sodelovala pri šestih delih, ki so prejela nagrado Rudolfa Lábána. S predstavo Morska sivka je prejela posebno nagrado madžarskih gledaliških kritikov. Dokumentarni film o vajah za to predstavo z naslovom Evforija bivanja je prejel glavno nagrado na filmskem festivalu v Locarnu in nagrado za človekove pravice na filmskem festivalu v Sarajevu.

Plesalec in koreograf Csaba Molnár se je profesionalno izobraževal na Akademiji za sodobni ples v Budimpešti, plesno izobraževanje pa je končal na P.A.R.T.S. v Bruslju. Leta 2010 je postal član skupine Hodworks. Prizadeva si za skladnost radikalnih skrajnosti. Svoje zanimanje usmerja v raziskovanje, kako lahko različni načini izražanja, ko so sopostavljeni, spremenijo najbolj zasebne pojave človeškega življenja v univerzalno in osvobajajočo gledališko izkušnjo. Je soustvarjalec osmih del, ki so prejela nagrado Rudolfa Lábána.

Foto: Sara Rman/Španski borci
Foto: Sara Rman/Španski borci

V predstavi nastopajo Nuria Capella Florensa, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza in Carolina Alessandra Valentini. Glasbo podpisuje Ábris Gryllus, oblikovanje svetlobe je delo Leona Curka (po zasnovi prvotnega oblikovanja Kate Dézsi, za kostumografijo pa so poskrbeli Emese Cuhorka, Csaba Molnár in Katarina Markov (Atelje, d. o. o.).

Španski borci: premiera Mojstrovina za šest plesalcev