"Predstave tekmovalnega programa omogočajo zastopanost pluralnosti različnih osišč, spodbujajo k dialogu in njegovemu razvijanju, obenem pa sprožajo zavest, da je umetnost tudi pomembna moralna in duhovna opora, način, kako lahko prebrodimo težke bivanjske situacije in jih ugledamo v drugi luči," še pravi.

Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje, in Nika Leskovšek, selektorica tekmovalnega programa. Foto: Boštjan Lah
Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje, in Nika Leskovšek, selektorica tekmovalnega programa. Foto: Boštjan Lah

Tekmovalni program 57. festivala bo sestavljalo več gledaliških predstav kot običajno, in sicer zaradi daljšega obravnavanega obdobja. Festival bo potekal med 30. majem in 12. junijem, drugo leto zaporedoma ne več v jesenskem času. Umetniški direktor festivala Aleš Novak je na današnji novinarski konferenci v Mariboru dejal, da priprave, ne glede na razmere, potekajo nemoteno.

"Letošnja festivalska izvedba je pripravljena v polnem obsegu, z vsemi programskimi sklopi, vključno s tekmovalnim programom in tradicionalno podelitvijo festivalskih nagrad. Gostili bomo številne tuje in slovenske producente in Maribor bo ponovno epicenter slovenskega gledališkega dogajanja," je poudaril na konferenci v preddverju Stare dvorane Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Novi termin narekuje novo obdobje izbora
Na oblikovanje programa sta vplivala še vedno epidemija in z njo povezane prekinitve in prilagoditve gledališke produkcije ter premik festivalskega termina na zgodnejši čas v letu. "Novi termin narekuje novo obdobje izbora, odslej bo to koledarsko leto, zato je za letošnji festival potekala selekcija leto in pol in posledično bo obseg uprizoritev v letošnjem tekmovalnem programu večji od običajnega."

Predstave, ki sem jih izbrala v tekmovalni program, pričajo o moči slovenskega gledališča in nujnosti obstoja sodobne gledališke produkcije v tem kritičnem civilizacijskem in družbenopolitičnem trenutku.

Nika Leskovšek

Prejšnja leta je bilo v tekmovalnem programu največ dvanajst predstav, letos jih bo 16. Od tega bosta dve predstavi v spletni obliki, saj ju je v takšni obliki spremljala tudi selektorica.

V obdobju od 1. julija 2020 do 31. decembra lani si je ogledala 210 gledaliških dogodkov. "Predstave, ki sem jih izbrala v tekmovalni program, pričajo o moči slovenskega gledališča in nujnosti obstoja sodobne gledališke produkcije v tem kritičnem civilizacijskem in družbenopolitičnem trenutku. Zanje si želim, da jih vidi čim več ljudi. Gledališče v tem primeru namreč ni le zrcalo, ki kritično motri našo družbeno realnost in prepreke, pred katerimi smo se znašli kot družba, posamezniki in v prvi vrsti človeška bitja, ampak učinkuje kot sredstvo, ki nam omogoča razumeti in procesirati nastalo stanje krize. V tem smislu učinkuje skoraj terapevtsko na obeh straneh rampe, pri gledalcih in ustvarjalcih, ter dviguje moralo, s tem, ko ustvarja nove načine, kako vzdrževati visoko raven dialoga in kulture v družbi," je navedla v utemeljitvi.

Po njenih besedah so v porastu bolj komorne oblike uprizoritev, precej je bilo monodram, solističnih izvedb in avtobiografskih performansov. Vedno več je koprodukcij, še posebej mednarodnih.

Veliko vidnejših in kompleksnejših ženskih vlog
Selektorica je še poudarila, da sezona kot celota izstopa po kakovosti igralskih stvaritev. "Zaradi dolgotrajnih prekinitev se je namreč čas študija (vlog) podaljšal, s tem pa naselitev v vlogo in čas za celostno zgradnjo detajlov, ki jih je užitek spremljati. To bi vsekakor veljalo obdržati tudi v prihodnje. Posebej me veseli veliko vidnejših in kompleksnejših ženskih vlog," je dejala.

Odprtjenfestivala bo pospremila predstava svetovno uveljavljenega koreografa Akrama Khana Outwitting the Devil. Foto: Klaus Tummers
Odprtjenfestivala bo pospremila predstava svetovno uveljavljenega koreografa Akrama Khana Outwitting the Devil. Foto: Klaus Tummers

Zaradi obsežnejšega tekmovalnega programa je nekoliko manj obsežen spremljevalni program, sicer pa struktura festivala ostaja podobna kot prejšnja leta. "Začenjamo z Mladim gledališčem in razvojem novih občinstev, nadaljujemo z mednarodno konferenco o gledališkem vključevanju ranljivih skupin ter s študentskimi dejavnostmi," je pojasnil Novak.

Tekmovalni, spremljevalni in strokovni program
Slavnostno odprtje festivala, ki bo spet trajal štirinajst dni, bo pospremila predstava svetovno uveljavljenega koreografa Akrama Khana Outwitting the Devil, nato pa sledijo tekmovalni, spremljevalni in strokovni program.

"Pričakujemo, da med festivalom ne bo posebnih omejitvenih ukrepov. Želimo si, da bi producenti lahko izvedli načrtovani program, ob tem pa polne gledališke dvorane in navdušeno občinstvo," je še dejal umetniški direktor festivala.

Tekmovalne predstave

Predstave, ki bodo izvedene v živo

1. Slawomir Mrožek: Emigranta. Režija Nina Ramšak Marković. SNG Drama Ljubljana, premiera oktobra 2021.

2. Toon Tellegen: Čriček in temačni občutek. Po živalskih zgodbah in poeziji priredila Ivana Djilas in Marko Bratuš. Režija Ivana Djilas. SNG Nova Gorica, premiera oktobra 2021.

3. William Shakespeare: Romeo in Julija. Režija Aleksandar Popovski. Drama SNG Maribor, spletna premiera februarja 2021, premiera oktobra 2021.

4. Tracy Letts: Avgust v okrožju Osage. Režija Janusz Kica. Mestno gledališče ljubljansko, premiera novembra 2021.

5. Maša Kagao Knez: Črna koža, bele maske. Koncept, režija in koreografija Maša Kagao Knez. Dramaturgija in režija Ivana Djilas. Anton Podbevšek teater in Plesni teater Ljubljana, spletna premiera marca 2021.

6. Oče Romuald/Lovrenc Marušič: Škofjeloški pasijon. Režija Jernej Lorenci. Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj, premiera septembra 2020.

7. Lucy Prebble: Učinek. Režija Nina Eva Lampič. SNG Drama Ljubljana, spletna premiera februarja 2021, premiera septembra 2021.

8. Simona Semenič: Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj: veseloigra s seksom in plesom. Režija Jure Novak. Slovensko mladinsko gledališče in SNG Nova Gorica, spletna premiera aprila 2021, premiera oktobra 2021.

9. Wajdi Mouawad: Vsi ptice. Režija Ivica Buljan. Mini teater Ljubljana, Mestno gledališče Ptuj in Festival Ljubljana, premiera oktobra 2020.

10. Avtorski projekt: Vročina. Režija Žiga Divjak. Slovensko mladinsko gledališče, Steirischer herbst in Maska Ljubljana, premiera oktobra 2021.

11. Wajdi Mouawad: Požigi. Režija Nina Rajić Kranjac. SNG Drama Ljubljana, premiera septembra 2020.

12. Heiner Mueller: Cement. (Cement. Po Gladkovu) Avtor priredbe Milan Ramšak Marković. Režija Sebastijan Horvat. SNG Drama Ljubljana, spletna premiera marca 2021, premiera novembra 2021.

13. Ivor Martinić po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja: Proslava. V okviru evropskega projekta Porto of Dreamers/Pristanišče sanjačev. Režija Jan Krmelj. Drama SNG Maribor, premiera septembra 2020.

14. Drago Jančar: To noč sem jo videl. Dramatizacija in režija Janez Pipan. Drama SNG Maribor, Burgteater Dunaj, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd in Cankarjev dom Ljubljana, premiera septembra 2021.

Spletni predstavi


15. Avtorski projekt: Slaba družba. Režija in izvedba Vito Weis. Moment, Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana v okviru programa Nova pošta, spletna premiera decembra 2020.

16. Lina Akif, Maša Grošelj, Varja Hrvatin, Vid Merlak in Mia Skrbinac: Najraje bi se udrla v zemljo. Koncept in scenarij uprizoritve Varja Hrvatin. Zavod Melara, spletna premiera aprila 2021.

Tekmovalni program 57. Borštnikovega srečanja
Predstavitev tekmovalnega programa Festivala Borštnikovo srečanje