Prizor iz predstave Otroci Nine Šorak. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Prizor iz predstave Otroci Nine Šorak. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Na festivalu malih odrov, ki je potekal med 6. in 12. majem, se je v tekmovalnem programu predstavilo osem uprizoritev iz Hrvaške, Avstrije, Črne gore, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije, med njimi pa je z glavno nagrado slavil režiser Vito Taufer, z nagradama za najboljšo scenografijo in oblikovanje svetlobe pa je bila ovenčana igra režiserke Nine Šorak Otroci. Za scenografijo je bil zaslužen Branko Hojnik, za oblikovanje svetlobe pa Mojca Sarjaš.

Vito Taufer. Foto: Žiga Koritnik
Vito Taufer. Foto: Žiga Koritnik

Nagrada za predelavo "enega najpomembnejših del v zgodovini evropskega gledališča"
Nagrado Nenada Šegvića za najboljšo uprizoritev v celoti je žirija podelila uprizoritvi Sofoklejevega Ojdipa v režiji Vita Tauferja in izvedbi srbskega Jugoslovenskega dramskega pozorišta. Predstava po oceni žirije "vznemirljivo združuje dramo sodobnega časa in tragedijo antičnega sveta z odlično igro", piše na festivalski spletni strani. Na vprašanje, zastavljeno ob premieri leta 2022 v Beogradu, zakaj danes uprizarjati Ojdipa, je takrat Taufer odgovoril: "Mislim, da se nahajamo v trenutku, ko ne vemo, ali bo zmagala iracionalnost ali zdrava pamet. To je zgodba o izginotju demokracije. O poskusu nekega vladarja, da bi uredil državo, da bi poiskal razloge razpadanja in gnilobe. Ki slavno propade. Za dolgo dolgo časa. Bitka med racionalnim in iracionalnim principom," so njegove besede povzeli v Drami.

"Znameniti slovenski režiser Vito Taufer v uprizoritvi JDP-ja s presenetljivo lahkotnostjo in gotovostjo ponuja sodobno in premišljeno tolmačenje niza vprašanj, ki jih razpira ta tragedija. Morda je največji uspeh uprizoritve prav to delikatno ravnotežje med osebno tragedijo nekega vladarja in natančnim prikazom družbenega in političnega mehanizma, ki se kljub vsem dobrim namenom neizogibno vsiljuje," pa je o predstavi pisal srbski časopis Nin.

Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Scenografija in svetloba "zelo prepričljivo nakazuje vzdušje kataklizmičnega časa"
Nagrada Doriana Sokolića za najboljšo scenografijo in nagrada Veljka Maričića za najboljše oblikovanje svetlobe pa sta šli predstavi SNG-ja Drama Ljubljana oziroma prvi slovenski uprizoritvi drame Lucy Kirkwood Otroci režiserke Nine Šorak.

V obrazložitvi nagrad je strokovna žirija, ki so jo sestavljali Helena Buljan, Bojan Munjin in Katerina Kocevska, zapisala, da "scenografija Branka Hojnika zelo dobro pričara vzdušje obupanih ljudi v brezizhodnosti sveta, ki se je še včeraj zdel popoln". Oblikovalki svetlobe Mojci Sarjaš pa je s svetlobno zasnovo uspelo "zelo prepričljivo nakazati vzdušje kataklizmičnega časa, v katerega je postavljena zgodba", so obrazložitvi žirije povzeli v ljubljanski Drami.

V igri Otroci, postavljeni na angleško obalo, gledalec spozna v na videz lahkotnem in duhovitem klepetu tri protagoniste, Rose (Silva Čušin), Hazel (Saša Pavček) in Robina (Janez Škof), jedrske fizike, sodelavce izpred 30 let. Njihov pogovor se kmalu spreobrne "v še kako pomenljivo spraševanje o prihodnosti", je o predstavi zapisal dramaturg Blaž Lukan.