Miroslav Cerar, Jurij Zdovc in Primož Kozmus bodo nastopili na soareji Olimpijske igre Tokio 1964–2021, ki jo novomeško gledališče Anton Podbevšek teater organizira danes ob 19.00. Vstopnice za prireditev so brezplačne, a jih je treba v naprej rezervirati. Večer bosta povezovala in vodila Marjan Fortin in Matjaž Berger.

Foto: Anton Podbevšek Teater
Foto: Anton Podbevšek Teater

Leta 1964 je Miroslav Cerar osvojil svoje prvo zlato olimpijsko odličje na konju z ročaji. Z briljantno izvedbo na orodju, s katerim je postal simbol in paradigma svetovnega športnega sveta, je postal tudi "emblem obdobja, v katerem je v športu prevladovala športna kultura kot del moralnega gradnika, osebne vrline in poslednji ostanek nekdanje antične paradigme o identiteti duha in telesa," so zapisali v gledališču.

Jurij Zdovc, legendarni najboljši evropski obrambni igralec, ki je z reprezentanco Jugoslavije postal svetovni in evropski prvak ter nosilec srebrne olimpijske medalje iz Seula 1988, je tudi prvi slovenski športnik, ki je ob vojaški agresiji na Slovenijo zapustil evropsko prvenstvo v Italiji in kot športnik s stališčem šport definiral kot ultimativno pripadnost.

Primož Kozmus, olimpijski zmagovalec in nosilec srebrnega olimpijskega odličja, svetovni prvak in borec za pravice športnika in državljana je zgled vztrajnosti, upornosti in dostojanstva kot ultimativne vrline in verovanja, da nikoli ne popustiš v svoji želji, so o gostu zapisali organizatorji.