Predsednice bodo na odru oživile Vesna Jevnikar, Darja Reichman in Tina Resman. Foto: Nada Žgank
Predsednice bodo na odru oživile Vesna Jevnikar, Darja Reichman in Tina Resman. Foto: Nada Žgank

Prešernovo gledališče Kranj nocoj predstavlja drugo premiero v letošnji sezoni. Uprizorjena bo črna groteskna komedija Predsednice avstrijskega pisatelja Wernerja Schwaba (1958–1994). Predstavo režira direktor in umetniški vodja Prešernovega gledališča Jure Novak, za katerega je to prva režija v tem gledališču. Schwab je bil eden najradikalnejših kritikov avstrijske družbe in družbe nasploh. V Predsednicah skozi duhovite in iskrive dialoge dveh upokojenih čistilk Erne in Grete ter še aktivne Maričke razgrinja banalno in na krščanskih stereotipih temelječo plat družbe, so zapisali v opisu predstave. "Na začetku se smejimo tem malim predsednicam, potem pa vse bolj z grozo strmimo v njihove travme," je potek predstave opisala dramaturginja Marinka Poštrak.

Drama Predsednice v Prešernovem gledališču Kranj

Schwab: dramski samouk, ki je zaslovel po širni Evropi
V kratkem, a izjemno ustvarjalnem in nekonvencionalnem življenju je režiser in umetnik Werner Schwab s svojimi družbenokritičnimi dramami izstopil iz povprečja v avstrijskem gledališkem prostoru in zanje prejel številne nagrade. Med letoma 1990 in 1994 je napisal 16 dram, od katerih je bilo v času njegovega življenja uprizorjenih osem. "Po premieri Predsednic leta 1990 v dunajskem Künstlerhausu se je iz 'kmeta na osamljeni štajerski kmetiji', na katero se je umaknil iz malomeščanskega Gradca, prelevil v komet, ki je zasijal na avstrijskem in svetovnem dramskem nebu, podobno kot Mark Ravenhill na britanskem," je v gledališkem listu zapisala Poštrak. "Pisal je neposredno iz svojih jeter, saj so mu šli Avstrijci dobesedno na jetra," pojasnjuje in dodaja, da "je Schwab v Predsednicah nastavil v obraz ogledalo 'malemu človeku'".

Schwabove jezikovne akrobacije nudijo priložnost za humorno in hkrati tragično refleksijo
Predsednice
so bile do zdaj v Sloveniji uprizorjene
trikrat, vse v prevodu Mojce Kranjc. Leta 1997 v SNG-ju Drama Ljubljana v režiji Bojana Jablanovca, leta 2018 v KGB-ju Maribor v režiji Nicka Upperja in leta 2022 v zavodu Pothos Melara v režiji Nine Ramšak Marković. "Vendar pa je pravi čas, da se uprizori znova, saj odpira zelo aktualne teme," je na novinarski konferenci izpostavil režiser. "Moj glavni vpogled je bil v nemoč, v to, na kakšne vse načine omejujemo sami sebe, na kakšne vse načine smo izgubljeni, si ne upamo niti želeti, niti sanjati, omejeni smo zaradi teže preteklosti in kompleksnosti sveta."

"Osrednji element Schwabovih iger je jezik. Sočasno je akter in tema. Oblikovan je tako samosvoje, da so ga kritiki razglasili za samostojen jezik, za 'schwabovščino'. Schwab svoj jezik razvije iz standardne nemščine in njenih dialektov tako, da iz nje izlušči posebnosti in anomalije, jih stilizira in potencira ter jih, tako potujene, uporabi v novih, neobičajnih in nepričakovanih kontekstih. Učinki, ki jih s tem doseže, so pogosto smešni, včasih poetični, včasih pa govorica njegovih likov postane manieristična ali celo hermetična," pa je v zapisu izpostavila Špela Virant v gledališkem listu.

Novinarska konferenca pred premiero črne komedije Predsednice. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Novinarska konferenca pred premiero črne komedije Predsednice. Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Scenograf predstave Predsednice je Leon Vidmar, kostumografinja Dajana Ljubičič, avtor glasbe Uroš Buh, v živo jo izvaja pozavnist Branko Mrak. Poleg tega so pri projektu sodelovali še svetovalka za gibanje Lada Petrovski Ternovšek, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak in oblikovalec maske Matej Pajntar.

Ocena predstave Werner Schwab: Predsednice, piše Tadeja Krečič.