V predstavi Mama. Foto: Nada Žgank
V predstavi Mama. Foto: Nada Žgank

S temi besedami je žirija utemeljila soglasno odločitev, da letošnjo nagrado julija podeli igralcu Borutu Veselku za vlogi Očeta v predstavi Meja sneženja Marka Sosiča v režiji Gorana Vojnovića, ki je koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega stalnega gledališča Trst, in Očeta, Pierra, v predstavi Mama Floriana Zellerja v režiji Ivice Buljana, ki je koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Z nagrado julija nagradijo igralca oziroma igralko ansambla Prešernovega gledališča Kranj, ki je v pretekli sezoni s svojo igralsko stvaritvijo najbolj prepričal oziroma prepričala gledalce in strokovno žirijo. Strokovna žirija v sestavi Vilma Štritof (predsednica), Igor Kavčič in Barbara Logar je na podlagi glasov gledalcev, ki so po vsaki predstavi glasovali za najboljšo igralsko stvaritev, odločala med finalisti in po strokovni presoji izbrala dobitnika nagrade.

V predstavi Meja sneženja. Foto: Luca Quaia
V predstavi Meja sneženja. Foto: Luca Quaia

Za nagrado sezone 2021/2022 so prišle v poštev igralske stvaritve v predstavah Mama Floriana Zellerja, lepe vide lepo gorijo Simone Semenič, Zadnji naj ugasne luč, Meja sneženja Marka Sosiča in Pravljice našega otroštva.

Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je "nepredvidljive premene v notranji napetosti fizično izrazil s skrušeno držo, ki je lahko v trenutku postala preteče nevarna. Vloga Očeta je v igri Boruta Veselka prerasla zgolj intimno sfero, saj je v njej izrisal kompleksen profil naraščajoče nestrpnosti, ki se v današnji družbi kaže kot ksenofobija."

"V obeh vlogah je zaznati predvsem notranjo moč igralca in njegov poglobljeni razmislek."
V družinski freski Mama je manj dominantno vlogo Očeta, Pierra, izoblikoval večsmerno, se še zapisali, "kot oče, ki se s sindromom izpraznjenega gnezda spoprijema tako, da beži v delo; nato kot odtujeni mož, ki namerava zapustiti ženo, pa ji zaradi njene pasivne agresivnosti tega še ne more povedati; in kot nastopajoči v morebitni ženini projekciji njunega ponavljajočega se pogovora. V obeh vlogah je zaznati predvsem notranjo moč igralca in njegov poglobljeni razmislek. Do potankosti izdelana lika razpirata pomembna vprašanja, ki iz intime segajo v obče prepoznavno stvarnost."

V predstavi Meja sneženja. Foto: Luca Quaia
V predstavi Meja sneženja. Foto: Luca Quaia

Nagrado mu bodo slovesno podelili 10. septembra po prvi premieri v sezoni 2022/2023 – Vse zastonj! Vse zastonj! Daria Foja v režiji Ajde Valcl.

Nagrado julija, ki nosi ime po muzi Franceta Prešerna, v kranjskem gledališču v sodelovanju s časopisom Gorenjski glas podeljujejo od leta 2017.