Adrijan Rustja v predstavi Izpraznjeno vrni Maurizia Costanza režiserja Jaše Jamnika, ki so jo premierno uprizorili v sezoni SSG-ja Trst 1995–1996. Foto: SSG Trst
Adrijan Rustja v predstavi Izpraznjeno vrni Maurizia Costanza režiserja Jaše Jamnika, ki so jo premierno uprizorili v sezoni SSG-ja Trst 1995–1996. Foto: SSG Trst

Adrijan Rustja je blestel tako v legendarni vlogi Stanka Černigoja v Kobalovi komediji Afrika ali Na svoji zemlji, za katero je leta 1997 prejel Borštnikovo nagrado za igro, kot tudi v vlogi protagonista drame Zadnje lune Furia Bordona, s katero je zaznamoval več kot 40-letno umetniško kariero, so danes sporočili iz SSG-ja.

Žirija je v utemeljitvi med drugim zapisala, da je bil Rustja in je še vedno predvsem človek gledališča, njegov ustvarjalni lok pa je impozantno presenetljiv.

"S svojim večdesetletnim delom je resnično dokazal, da se da enovito združiti primorski kulturni prostor in s tem slovenskega. Umetnik je živ dokaz povezovanja, saj je nastopal in delal tako v Benečiji, na Goriškem, Tržaškem in Koprskem, presegal je ideološke in strankarske jezove, bil vse življenje predan gledališkemu artizmu, slovenski besedi in utrjevanju dostojanstva slovenskega človeka," je med drugim še zapisala žirija. Sestavljali so jo Marij Čuk, Vesna Humar in Alen Jelen.

Rustja je bil prvi Tržačan z diplomo ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Poleg tega je pri Glasbeni matici kot nadarjeni pianist študiral klavir. V SSG-ju Trst se je Rustja zaposlil leta 1960 in mu ostal zvest vse do upokojitve leta 1993. V SSG-ju Trst je bil predvsem režiser in igralec, začasno pa tudi urednik gledaliških listov in zbornikov, vodja gledaliških tečajev, programski in poslovni vodja. Leta 2005 je prejel nagrado ZDUS-a Marija Vera za življenjsko delo. Svoje prve korake v življenje in na odru je Rustja opisal v avtobiografski knjigi Rodil sem se v soboto.

Nagrado bodo Rustji podelili 11. junija v tržaškem Muzeju Sartorio.

S tantadrujem za življenjsko delo Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče Trst od leta 2011 ovrednotijo delo in umetniške dosežke primorskih gledaliških ustvarjalcev. Do zdaj so priznanje prejeli Mario Uršič, Stane Leban, Zdenka Lovec, Anton Petje, Teja Glažar, Boris Cavazza, Miranda Caharija, Bine Matoh, Katja Pegan, Marija Vidau, Ivo Barišič in Dušan Mlakar.