"Predstava Re:inkarnacija je več kot ples in je več kot glasba. Je eksplozija energije, ki združuje tradicionalne plesne like s sodobnimi plesnimi prvinami. Močne, izrisane osebnosti plesalcev nosijo tradicijo afrobeata ter jo samosvoje prevajajo v sodobne plesne in glasbene sloge. S tem Re:inkarnacija izžareva moč nigerijske kulture, njeno brezkompromisno radoživost in sposobnost večnega preporoda," so zapisali v Cankarjevem domu.

Leta 1984 rojeni nigerijski plesalec in koreograf Qudus Onikeku se s predstavo ob utripajočih urbanih ritmih nigerijskega velemesta Lagos, ki prekipeva od mladostne energije, vrača k afrobeatu 70. let preteklega stoletja v kombinaciji s sodobnimi slogi, kot so hiphop, dancehall in funky house.

"Zanimivo se mi je zdelo, da ti mladi znova zajemajo iz energije 60. in 70. let, jo reaktivirajo, obnavljajo, reinkarnirajo v sedanjosti, zavedno ali nezavedno prežeto z družbenimi boji preteklosti in sedanjosti," je povedal koreograf. Plesna produkcija bo gledalce popeljala v srce nigerijske kulture, v kateri se ritmi Lagosa prepletajo z modrostjo jorubske filozofije.

Prizor iz plesne predstave Re:inkarnacija, ki na oder Cankarjevega doma prihaja v ponedeljek, 23. oktobra. Foto: Cankarjev dom/Jean Couturier/Centre Pompidou
Prizor iz plesne predstave Re:inkarnacija, ki na oder Cankarjevega doma prihaja v ponedeljek, 23. oktobra. Foto: Cankarjev dom/Jean Couturier/Centre Pompidou

Onikeku je svojo predstavo zgradil okoli treh stopenj reinkarnacije: rojstva, smrti in novega rojstva. Delo zaznamujejo jasno izrisane, močne osebnosti izvajalcev, ki jih nosi skupinska energija. Vsak od njih tradicijo afrobeata samosvoje prevaja v sodobne plesne in glasbene sloge, s čimer predstava "izžareva moč črne kulture, njeno brezkompromisno radoživost in sposobnost večnega preporoda".

V predstavi plešejo Adila Omotosho, Bethel Wisdom, Angela Okolo, Esther Essien, Busayo Olowu, Faith Okoh, Joshua Gabriel, Sunday Ozegbe, Patience Ebute in Addy Daniel. Glasba v živo izvajata Olantunde Obajeun in Victor Ademofe.

Nagradna igra

Za sodelovanje v nagradni igri odgovorite na naslednje vprašanje: Kateri nigerijski glasbenik se je v zgodovino glasbe zapisal kot kralj afrobeata?

Podelili bomo dva kompleta dveh vstopnic za predstavo Re:inkarnacija na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma v ponedeljek, 23. oktobra, ob 19.30. Odgovor pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si in ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov. Nagradna igra se konča 20. oktobra ob 12. uri. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj.

Nagradna igra je zaključena. Izžrebanca smo obvestili po e-pošti.