Predstava, ki je četrti del cikla Zgodovine(a) gledališča IV., bo na sporedu torek, 21., in v sredo, 22. maja, ob 19.30 – obakrat v Linhartovi dvorani.

Foto: Michiel Devijver
Foto: Michiel Devijver

Eno pesem je umetnica ustvarila na povabilo belgijskega mestnega gledališča NT Gent in njegovega umetniškega vodje, priznanega režiserja Mila Raua. V njej skupina nastopajočih – glasbenikov, navijačev, tekmovalcev med poustvarjanjem iste skladbe v neskončnem ponavljanju, ob hkratnem izvajanju gimnastike preizkuša meje lastne vzdržljivosti, trme, vztrajnosti, odločnosti. Nastopajoče med izčrpavajočo vadbo navijači in navdušenci izmenično spodbujajo in izžvižgavajo, medtem ko sodnik v ozadju nerazumljivo momlja.
Plesalci plešejo in pojejo, glasbeniki igrajo in pojejo, športniki tekmujejo in pojejo, navijači navijajo in pojejo. Vsi v neskončnost ponavljajo isto pesem. Skupina izvajalcev vstopi v areno, da bi se udeležila hipnotičnega rituala o slovesu, življenju in smrti, upanju in vstajenju. Skupaj se podajo v skrajnosti – našo skupno "človeškost" izrisujejo skozi péto besedilo, podobe in predmete, pomanjkanje kisika in velikanske količine znoja. S kljubovanjem času konkretizirajo globoko trenutek, ko presežemo svoje misleče telo.

Foto: Michiel Devijver
Foto: Michiel Devijver

Skozi metaforo tekme/koncerta v živo, vključno s komentatorjem in navijačico, nas delo vabi k oblikovanju skupnosti, ki se medsebojno bodrí, kot ob prazniku ali slavju. Kar je začasno, postane univerzalno, osebno pa kolektivno. Samo ena pesem, ki osmisli vso družbo. Predstava ta način predstavlja na nujnost enotnosti v različnosti. Izčrpavajoč ples v vsej svoji lepoti, so ob tem zapisali v CD-ju.

Miet Warlop je belgijska vizualna umetnica. Živi in ustvarja med Gentom in Brusljem. Magistrirala je iz vizualnih umetnosti na Kraljevi akademiji lepih umetnosti KASK v Gentu. Značilnost njene umetniške metode je, da se teme in motivi ponekod znova pojavijo leta pozneje: v njenem opusu je vse povezano, implicitno ali eksplicitno. Ena pesem je avtoričin razmislek o gledališču kot umetniški formi in vodi v fizični koncept, v katerem prepoznamo prvine prejšnjih produkcij: Fruits of Labor (2016), Ghost Writer and The Broken Hand Break (2018) …

Nagradna igra

V sodelovanju s Cankarjevim domom podeljujemo trikrat po dve vstopnici za uprizoritvi, ki bosta 21. in 22. maja v Linhartovi dvorani. Na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si nam pošljite odgovor na vprašanje, v katerem kraju se je rodila Miet Warlop. Pripišite tudi, kateri dan si želite ogledati predstavo. Med pravilnimi odgovori, ki bodo prispeli do nedelje, 19. maja, do 15.00, bomo izžrebali tri dobitnike po dveh vstopnic za ogled. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj.

Nagradna igra je zaključena.