Za prevod je poskrbela Tina Podržaj, v predstavi pa nastopata in animirata Voranc Boh in Robert Korošec. Foto: Asiana Jurca Avci
Za prevod je poskrbela Tina Podržaj, v predstavi pa nastopata in animirata Voranc Boh in Robert Korošec. Foto: Asiana Jurca Avci

Marzec je o predstavi zapisal: "Zamisel za predstavo Obisk pri soncu se mi je porodila v Lvovu. Elviro Bosovych sem prosil, naj mi pošlje nekaj pravljic, ki so priljubljene v njeni državi na temo potepanja. Ena izmed njih je bila Obisk pri soncu. Na podlagi te zgodbe sem napisal scenarij in nato še glasbo. Najpomembnejša stvar v tej zgodbi je tema ceste. Premagovanje ovir in doseganje ciljev. Vera v uspeh in vztrajnost."

Lutke, sceno in kostume je oblikovala ukrajinska umetnica Elvira Bosovych, ki je vse omenjeno pripeljala iz Lvova iz Ukrajine. V predstavi igrata Voranc Boh in Robert Korošec.

Protagonistka lutkovne predstave, za katero je besedilo prevedla Tina Podržaj, sta piščančka, ki sta vsak večer pred spanjem voščila sončku lahko noč. Neke noči, ki sta jo trdno prespala, se sonček zjutraj ni prikazal na nebu. Piščančka sta se odločila, da bosta poiskala vzrok, zakaj sonček ni vzšel, in se podala na pot, da ga obiščeta in vprašata, kaj se je zgodilo.

"Na svoji poti sta prepotovala zelo daleč in doživela veliko dogodivščin, gledalci pa bodo izvedeli tudi, ali sta našla sonce in ali jima ga je uspelo zbuditi," so zapisali v Mini teatru in ob tem napovedali predstavo, polno glasbe, pesmi in humorja.

Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci

Lutkar in igralec Marcin Marzec je diplomant državne dramske šole Ludvika Solskega v Vroclavu. Pet let je sodeloval z lutkovnim gledališčem Arlekin v Lodžu, kjer je igral v skoraj 20 predstavah za otroke in odrasle. Od leta 2014 živi v Gdansku, kjer vodi svoj lutkovni oder Barnaby Theatre. Poleg režiranja predstav v svojem gledališču kot igralec sodeluje tudi z Baltiško opero v Gdansku, gledališčem Wanda Siemaszkowa v Rzeszowu, gledališčem Imka v Varšavi in gledališčem Poljskega radia.

Elvira Bosovych je oblikovalka lutk, scenografinja in kostumografinja. Študirala je na lvovski akademiji umetnosti na oddelku za uporabno in dekorativno umetnost. Trenutno je glavna umetnica v akademskem gledališču Lvov Ljudje in lutke. Med drugim deluje kot scenografinja v regionalnem lutkovnem gledališču v Lvovu in umetniška vodja v akademskem gledališču Lesya Ukrainka v Lvovu. Sodelovala je pri produkciji več lutkovnih predstav.