Foto: Vid Merlak/zavod Melara
Foto: Vid Merlak/zavod Melara

Za projektom, ki je nastal v sklopu delovne štipendije ministrstva za kulturo, stoji ekipa ustvarjalcev iz Zavoda Melara. Koncept in scenarij sta delo Varje Hrvatin. Avtorji predstave so poleg nje še Lina Akif, Maša Grošelj, Mia Skrbinac in Vid Merlak, ki je tudi oblikovalec glasbene in vizualne podobe.

Iz želje in koncepta za spletno uprizarjanje
Gledališki prostor bo vzpostavljen znotraj skupine na Facebooku. Varja Hrvatin je v sporočilu za javnost zapisala, da je Najraje bi se udrla v zemljo zelo unikaten projekt, ki je že v izhodišču "nastal iz želje in koncepta za spletno uprizarjanje, hkrati pa predvideva aktivno udeležbo gledalcev in njihov vpliv na razplet in potek dogajanja, saj se predstava odvija v Facebook skupini".

Gledalci za ogled predstave potrebujejo profil na Facebooku, število mest za posamezno ponovitev pa je omejeno, zato se je treba za spremljanje prijaviti na varjacije@gmail.com.

Skozi formo vzpostavljanja gledališkega prostora in časa znotraj skupine na Facebooku – kot polja virtualne skupnosti – uprizoritev raziskuje družbena omrežja kot strategijo pobega, iskanja pripadnosti in kot polje aktivne družbene vključenosti, še piše v sporočilu.

Če so družbena omrežja igra, ki jo moramo igrati, da lahko obstajamo; kako torej zmagati?
Igralki Lina Akif in Maša Grošelj se prek igre izzivov in nalog preizkušata v različnih spletnih formatih, "vse od storyjev na Instagramu, challengeev na TikToku do tutorialov in vlogov". Gledalci kot člani skupnosti na Facebooku sodelujejo v vlogi aktivnih soigralcev, ki prek odzivov in komentarjev vrednotijo njune vsebine ter posledično vplivajo na potek in razplet igre.

"Igra, ki postaja čedalje bolj emocionalno zahtevna in intimna, odstira tesnobo, strah in negotovost kot glavno kolateralno škodo izpraznjenosti spletnih reprezentacij. Če so družbena omrežja igra, ki jo moramo igrati, da lahko obstajamo; kako torej zmagati," se sprašujejo ustvarjalci.

Ponovitve bodo še 4., 9. in 10. aprila.

Spletna predstava Najraje bi se udrla v zemljo