Svetlana Zaharov je primabalerina Bolšoj teatra. Foto: EPA
Svetlana Zaharov je primabalerina Bolšoj teatra. Foto: EPA

Zaharova, ki je na festivalu že nastopila pred štirimi leti in navdušila slovensko občinstvo, bi se tokrat morala predstavila s projektom, ki povezuje balet in modo.

Še prejšnji teden sta se ukrajinsko veleposlaništvo v Sloveniji in ukrajinsko zunanje ministrstvo na svojem profilu na Facebooku zahvalili slovenskim državnim institucijam za odpoved predstave Modanse z besedami: ''Hvala našim partnerjem za preprečevanje širjenja ruske tako imenovane ''velike umetnosti'' na svetovnih odrih in podlagah.'' Za dodatna pojasnila se je ukrajinsko veleposlaništvo zavilo v molk.

Ista predstava je bila pred kratkim odpovedana tudi v Seulu. Že prejšnji teden smo želeli od festivala izvedeti, kaj se je spremenilo v zadnjih mesecih, saj je bila Zaharova del programa ob predstavitvi festivala na tiskovni konferenci marca letos. Do danes nismo prejeli nobenega pojasnila, pozno popoldne pa je Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana potrdil, da bo Svetlana Zaharova vseeno nastopila 20. avgusta v Cankarjevem domu.

Festival Ljubljana potrdil nastop ruske primabalerine Svetlane Zaharove

In kaj bi slovenski gledalci lahko doživeli? Modanse je dvodelna predstava, sestavljena iz baleta in poklona Coco Chanel z več kot 80 kostumi. "Izvedli bomo drugo predstavo, svetovni galakoncert Svetlana Zaharova in prijatelji z baletnimi plesalci z vsega sveta. Predstava bo kmalu objavljena. Bo na isti termin," je še povedal Brlek.

Zapletlo naj bi se z vizumi. "Zaprosili smo za vizume za celotni ansambel. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve vizumov ni izdalo brez obrazložitve. Kar se tiče pa Zaharove, pa vizuma sploh ne potrebuje, saj zanj ni zaprosila, ima namreč vizum Republike Italije," je povedal Brlek.

Na ministrstvu so nam še pred izjavo direktorja festivala potrdili, da Zaharova za vizum ni zaprosila in da festival program oblikuje samostojno.

Nastopila bo 20. avgusta v Cankarjevem domu. Foto: EPA
Nastopila bo 20. avgusta v Cankarjevem domu. Foto: EPA

Primabalerina Bolšoj teatra, ki je sicer članica stranke Združena Rusija, ki podpira Vladimirja Putina, je pri nas že nastopila leta 2019.