Gledalci se bodo na pot po Celju odpravili v majhnih skupinah. Z začetne točke jih bo interaktivni zemljevid naključno usmerjal na posamezna prizorišča po mestu, ki na takšen ali drugačen način pripovedujejo o preteklosti.

Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje

Gledališko-glasbeni ambientalni omnibus prebuja antično troio secundo in gledalce vabi na popotovanje skozi čas, da pokukajo za vrata, okna in zidove – v labirintih Keleie, Celeie, Zellie, Cillia, Cila, Cel'a, Celja namreč še vedno živijo starodavni junaki.

Današnjega Ahila najdemo za okencem trafike, Agamemnon vodi turistične oglede, Odisej nalaga aplikacijo za parkiranje, Parisu pred prodajalno damo vbogajme, pri Hektorju kupimo malico, Helena nas preseneti na odru kabareta.

Zgodovinski junaki zaživijo v prodajalnah in zdravstvenih ordinacijah
Predstava prekopicne pogled na današnji čas in z raznolikimi uprizoritvenimi prijemi spreminja nekdanje rimske ulice, srednjeveške kleti, renesančna pročelja, neorenesančne balkone, sodobne studie, prodajne izložbe, gledališke garderobe in zdravstvene ordinacije v ustvarjalna prizorišča. Mladi junaki se v teh starajo, razstavljajo se večno in povsod ponavljajoči se odnosi med generacijami, kot gibka kača vijuga spopad med spoloma, nagajivo se nasmihata dovtipnost in iznajdljivost, objestno se razkazuje potenca, izza roba vidnega nepovratno kuka volja do moči, ki mami, zapeljuje, sprevrača tudi najbolj stanovitne.

Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje

Ustvarjalsko ekipo sestavljajo: režiser, avtor glasbe in avtor besedil Matija Solce, avtorji besedil so še Katja Gorečan, Tanja Potočnik, Anže Zevnik, dramaturginja Mojca Redjko, scenograf Tomaš Žižka, kostumografka Lara Mastnak, avtor zvočnih pokrajin in oblikovalec zvoka Ivo Sedlaček, lektorica Živa Čebulj, asistenti scenografa Barbara Bulatović, Paola Korošec, Miha Peperko, asistent za lutkovno animacijo Filip Šebšajevič in koreografka prizora Otok Skiros Daša Skrt.

Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje

V predstavi igrajo Žan Brelih Hatunić, Anže Čater, David Čeh, Maša Grošelj, Lucija Harum, Aljoša Koltak, Urban Krč, Rastko Krošl, Urban Kuntarič, Barbara Medvešček, Andrej Murenc, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Tarek Rashid, Daša Skrt, Matija Solce, Eva Stražar, Filip Šebšajevič, Jagoda Tovirac, Damjan M. Trbovc, Lovro Zafred, Branko Završan in Anže Zevnik.

Večkrat nagrajeni umetnik, ki bo Celje spremenil v prostor gledališča
Priznani režiser, lutkar, igralec, skladatelj in glasbenik Matija Solce je doktoriral iz glasbenih vidikov predmetnega gledališča na oddelku za alternativno in lutkovno gledališče gledališke akademije Damu v Pragi, kjer občasno tudi predava. Z avtorskimi predstavami je že nekajkrat obšel svet in prejel več pomembnih nacionalnih in mednarodnih nagrad. Celjskemu občinstvu se bo tokrat predstavil z gledališkim projektom, ki bo mesto Celje spremenil v prostor gledališča.

Premiera predstave danes ob 19.00, prve ponovitve bodo 22. in 23. maja ob 19.00 ter 29. maja ob 17.00