Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Foto: Kulturni dom Nova Gorica

V Novi Gorici tako na glasbenem, galerijskem kot filmskem področju napovedujejo številne dogodke.

"Pred nami je nova raznolika in pestra 42. sezona, torej nov začetek pristnih in svežih umetniških doživetij s številnimi dogodki na glasbenem, filmskem in vizualnem področju, ki smo jih z veliko odgovornostjo in predanostjo do umetnosti izbrali za naše raznoliko občinstvo," pojasnjuje Pavla Jarc, direktorica novogoriškega kulturnega doma.

Orkestralna, komorna in solistična glasba
Glasbeni program prinaša že tradicionalni Glasbeni abonma, letos ga pripravljajo že 42. leto zapored, v katerem se bodo v pestri programski in izvajalski ponudbi srečevali z orkestralno, komorno in solistično glasbo.

Gostili bodo vrhunske slovenske in tuje ansamble in soliste ter oba priznana slovenska simfonična orkestra. Pri izboru koncertnih programov so posebno pozornost namenili slovenski glasbeni ustvarjalnosti in glasbenim delom svetovnih mojstrov klasične glasbe.

Programu abonmaja se bodo pridružili še številni drugi glasbeni projekti, ki bodo plemenitili glasbeno dogajanje na Goriškem. Grajske harmonije, Glasba z vrtov svetega Frančiška, SAXGO23, Flores Musicae, Oktober Jazz so prepoznavni cikli oziroma festivali, ki jih bo mogoče spremljati skozi celotno sezono. Veliko dobre raznovrstne glasbe bo tudi v sklopu zelo obiskanih izrednih koncertov.

Projekt Zvoki miru, ki bo na programu že 3. in 4. septembra, je plod čezmejnega sodelovanja ter povezovanja različnih kulturnih in turističnih akterjev iz Slovenije in Italije. Projekt vključuje dvodnevni pohod po Poti miru, po slovenskem in italijanskem Krasu, ki ga bodo obogatili z dvema koncertoma glasbenikov, ki delujejo ali izhajajo z našega goriškega območja z obeh strani meje.

Nova sezona prinaša osem razstav
Vsebinsko široko bo tudi dogajanje v Mestni galeriji Nova Gorica. Nova sezona prinaša osem razstav, na katerih se bodo spogledovali z aktualnimi smernicami na področju sodobne vizualne umetnosti, s poudarkom na predstavitvah umetnikov mlajše in srednje generacije ter dosežkov avtorjev, ki imajo za seboj že dolgo in pomembno ustvarjalno pot. Novembra pripravljajo ponovno festival Pixxelpoint, letos pod kuratorskim vodstvom Nine Jeza.

Z novinarske konference, kjer so predstavili novo sezono. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Z novinarske konference, kjer so predstavili novo sezono. Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji filmske umetnosti. Filmske uspešnice bodo lahko spremljali v abonmaju Filmsko gledališče, za mlade filmofile se bo znova vrtel Filmski vrtiljak. Poleg tega bodo na sporedu še številne druge žanrsko pestre filmske projekcije, o katerih bodo obiskovalci sprotno obveščeni. Letošnja novost bo namreč mesečni tiskani Filmski i-Zbornik, v katerem bodo predstavitvi filmov lahko namenili več zasluženega prostora.

V kulturno-vzgojnih programih bodo znova pripravili program Glasbene mladine, Šolski filmski program ter Otroške likovne ustvarjalnice. Poseben program namenjajo otrokom iz vrtcev in šol tudi v oktobrskem Tednu otroka.

Natančen program Kulturnega doma Nova Gorica
si lahko pogledate tukaj.

O čezmejnem sodelovanju pa je Pavla Jarc povedala, da s slovenskimi in italijanskimi partnerji iz sosednje Gorice in Furlanije – Julijske krajine iščejo sinergije in skupne poti do leta 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju s sosednjo Gorico Evropska prestolnica kulture. "To bo velika priložnost in hkrati odgovornost za naše mesto, ki bo, upamo, znalo izkoristiti neverjeten kulturni potencial in upravičiti pridobitev častnega naziva."