V predstavi nastopajo Helena Peršuh (Marta), Radoš Bolčina (George), Lucija Harum k. g. (Honey) in Andrej Zalesjak (Nick). Foto: SNG Nova Gorica
V predstavi nastopajo Helena Peršuh (Marta), Radoš Bolčina (George), Lucija Harum k. g. (Honey) in Andrej Zalesjak (Nick). Foto: SNG Nova Gorica

Najslavnejša igra ameriškega dramatika je danes eno izmed najbolj znanih gledaliških del, k čemur pa je veliko pripomogla filmska priredba z Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom. Na Slovenskem je bila prvič uprizorjena že dve leti po nastanku, sledilo je še pet uprizoritev, tokrat pa bo v prevodu Zdravka Duše zaživela v okviru Studia, novega posebnega programa novogoriškega gledališča.

Kompleksna drama o boju med moškim in žensko ter o prepletanju realnosti in iluzij se dogaja v ameriškem univerzitetnem naselju v začetku druge polovice preteklega stoletja, vendar je zaradi lucidne analize hipokrizije finih meščanov enako vznemirljiva tudi danes, so o drami zapisali na spletni strani gledališča.

Pozno zvečer po zabavi na fakulteti rektorjeva hči Marta in njen mož George, docent zgodovine, v goste povabita mlajšega profesorja Nicka in njegovo ženo Honey. "Zabava po zabavi" se iz ljubeznive družabne atmosfere sprevrže v krut spopad, v katerem se razgalijo trpke skrivnosti dolgoletne toksične zakonske zveze in potlačene frustracije mlajšega para.

Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica

V predstavi nastopajo Helena Peršuh (Marta), Radoš Bolčina (George), Lucija Harum k. g. (
Honey) in Andrej Zalesjak (Nick). Scenske elemente in rekvizite je oblikoval Gorazd Prinčič, masko in frizure Hermina Kokaš in Katarina Laharnar, zvok Matej Čelik, svetlobo pa Marko Polanc in Renato Stergulc.

"Igra Kdo se boji Virginie Woolf? je dovršena stvaritev Edwarda Albeeja in moja prikrita ljubezen že vrsto let. Gledalcu, igralcu in režiserju pušča popolno svobodo ter v vsakomer njemu lasten odtis. Duhovita v sporočilnosti, ki jo podaja skozi absurdno komičnost situacij, se ukvarja z osnovnim vprašanjem smisla človekovega bitja in žitja. Sprašuje se tudi in predvsem: Kaj je resnica," je svoje videnje povzel režiser Bolčina, ki je tudi eden od igralcev. "Kdo ve, ali so blodnje zakonskih parov vzrok ali posledica vesoljne konfuznosti? Z ostro jezikavostjo, strašljivo izraznostjo, otroško ranljivostjo in smešno naivnostjo protagonistov je Albee svojo mojstrovino prignal do skrajnosti," je še menil režiser.

Studio SNG Nova Gorica je nov program, ki ga vpeljujejo v sezoni 2020/21. V izhodišču je projekt namenjen spodbujanju ustvarjalnosti domačega ansambla. Gre za manjše projekte, ki nastajajo na pobudo zaposlenih in s katerimi ustvarjalci raziskujejo njim ljube zvrsti gledališča.