Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje
Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje

Predstava v režiji Ivane Djilas skozi songe spregovori o temah, ki so pomembne za usodo gledališča, in ošvrkne tudi naš vsakdan, so zapisali v celjskem gledališču.

"Težko je kljubovati času, v katerem živimo. Izzivi so nepričakovani in enačbe, ki jih rešujemo, imajo preveč neznank. Na srečo pa smo umetniki mojstri samorefleksije, samoironije in preživetja, naš ansambel ima igralce, ki so dobri vokalisti in gibalci in glasba je vedno najkrajša, najbolj razumljiva pot med občinstvom in odrom," so zapisali v Gledališču Celje.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kot je povedala dramaturginja Alja Predan, predstava gledalca popelje na "zadnjo generalko za premiero proslave zamujenega jubileja ob slavnostni sedemdesetletnici celjskega gledališča lani z gosti". Tako so predstavo tudi podnaslovili.

Ob Završanu bodo nastopili Beti Strgar, Lučka Počkaj, Tanja Potočnik, Žan Brelih Hatunić in Damjan M. Trbovc oz. Gregor Čušin.

V predstavi so uporabili znane slovenske in svetovne pesmi, Završan pa je napisal nova parodična besedila, "ki bodo občinstvo nasmejala, kdaj pa kdaj tudi kritično zbodla". Petnajst duhovitih songov se pokloni celjskemu gledališču, vsem zaposlenim, obiskovalcem, gledališkim žanrom, komediji še posebej. K sodelovanju so povabili uveljavljene glasbenike, in sicer kontrabasista Žigo Goloba, tolkalca Blaža Celarca in kitarista Uroša Rakovca. Ti so z Završanom tudi avtorji glasbenih aranžmajev.

Uroš Gorjanc je z režiserko oblikoval svetlobo, poleg tega so predstavo soustvarjali še kostumografka Jelena Proković, korepetitor Iztok Kocen, koreograf Željko Božić in lektor Jože Volk.

Gledališče Celje je slavnostno 70. sezono začelo septembra lani s komedijo Lutza Hübnerja Marjetka, str. 89 v režiji Andreja Jusa. Prejeli so najvišje priznanje mestne občine Celje, zlati celjski grb, in sicer "za 70 let uspešnega delovanja in prispevek h kulturno-družabnemu življenju mesta ter dolgoletno negovanje tradicije festivala Dnevi komedije."