Igralski trio Beton Ltd. praznuje jubilejno desetletnico. Foto: Nada Žgank
Igralski trio Beton Ltd. praznuje jubilejno desetletnico. Foto: Nada Žgank

Skupne umetniške biografije igralcev segajo še v študijske čase na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), še zlasti v obdobje gledališke skupine Betontanc pod vodstvom režiserja Matjaža Pograjca. Leta 2010 pa so ustvarili svojo prvo predstavo kot kolektiv Beton Ltd.: Tam daleč stran (Uvod v ego-logijo), ki je uvodna predstava, ki jo za en teden ponujajo na spletnem mestu Bunkerja.

Prihodnji torek bodo na spletni strani Bunkerja nato objavili povezavo do predstave Rečem, kar mi rečejo, naj rečem, ki bo prav tako na ogled en teden oziroma do torka, 17. novembra, ko bo objavljena povezava do predstave Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli. Do 8. decembra si bodo ob torkih sledile še predstave Upor ni človek, Ich kann nicht anders in sklepna predstava Grosse Erwartungen/Velika pričakovanja, so sporočili iz zavoda Bunker.

Igralci že od začetka predstave soustvarjajo z oblikovalcema prostora in svetlobe Toni Soprano in Sonda (Miha Horvat) ter glasbenikoma Janezom Weissom in Juretom Vlahovićem. V predstavah se vedno z veliko samorefleksije in humorja ter z inovativnimi uprizoritvenimi praksami in metodami ukvarjajo s težavami sodobnega sveta, so zapisali v Bunkerju.

Izlet v glasbene vode

Konec leta 2019 so se podali tudi v glasbene vode – ustvarili so glasbeno-performativni dogodek Mahlzeit in izdali svojo prvo LP-ploščo Beton Ltd. Mahlzeit, na kateri so najzanimivejše pesmi iz njihovih predstav in nekaj novih del, med njimi Hoppla, Wir Leben!.

Predstave kolektiva Beton Ltd. nastajajo v produkciji zavoda Bunker, dve predstavi pa sta nastali v (ko)produkciji Anton Podbevšek Teatra, so še zapisali v zavodu Bunker.

10 let kolektiva Beton