Ana Lekše, predstavnica mlade generacije plesalcev, ki se po končanem študiju umetnostne zgodovine izobražuje na Akademiji za sodobni cirkus v Leuvnu v Belgiji, je delo v nastajanju Pozabljeni spomini zasnovala na svojih izvedbah na vrvi, v kateri išče nove vzorce gibanja "med zemljo in zrakom".

Ana Lekše. Foto: BoBo
Ana Lekše. Foto: BoBo

Poletna različica Klovnbufa bo postregla s predstavami domačih in tujih umetnikov, predstavitev del v nastajanju mladih slovenskih umetnikov in enega slovaškega, spletne javne oglede najkakovostnejših tujih predstav, ki zaradi pandemije niso mogle biti predstavljene v živo, ter rezidenčnim programom in delavnicami.

Človek v boju z žogo
Na festivalu se predstavljata tudi Luka Piletić in Jan Podbrežnik, mlada slovenska umetnika, ki sta svojo "raziskovalno nalogo" nadgradila in razvila kot edinstven dialog vprašanj in zagat umetniškega procesa. Na sporedu bo še humorno-metaforična predstava slovaškega avtorja Romana Škadre Absurdni junak, v ospredju katere so veščine in spretnosti "človeka v boju z žogo".

13. Klovnbuf bo potekal do 9. avgusta. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
13. Klovnbuf bo potekal do 9. avgusta. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Organizatorji kot enega vrhuncev napovedujejo večkrat nagrajeno predstavo Tangram z balerino in žonglerjem. Belgijec Stefan Sing je mojster sodobne žonglaže edinstvenega sloga, Cristiana Casadio pa je nekdanja italijanska prvakinja v ritmični gimnastiki, ki je sodelovala v številnih mednarodnih plesnih skupinah in projektih. Skupaj delujeta od leta 2010 in ustvarjata predstave, ki premikajo meje novega cirkusa, plesa in fizičnega gledališča.

Na ogled bo tudi predstava Po sledeh spomina, ki je zasnovana kot popotovanje skozi prostor in čas ter izhaja iz plesne govorice dveh soustanoviteljev skupine fizičnega gledališča Fourklor, Branka Potočana in Jane Menger. Predstava ponuja zgoščen "sprehod" čez del skupne plesne zgodovine s kančkom njune drznosti in črnega humorja.

Klovnbuf se bo sklenil z mladimi slovenskimi ustvarjalci in žonglerskim koncertom Mismo Nismo. V njem Tjaž Juvan, Oton Korošec, Eva Zibler veščine sodobnega cirkusa in improvizacije združujejo z različnimi umetniškimi žanri in formati.

Letošnji poudarek je na umetnosti žongliranja. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Letošnji poudarek je na umetnosti žongliranja. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Najmlajšim bo namenjen zadnji dan, ko bo na Odprti oder na Muzejski ploščadi na Metelkovi stopil Lev s sivo brado v produkciji Zavoda Bufeto in EX-Teatra, nato pa se bodo cirkuške vragolije različnih slovenskih ustvarjalcev preselile v park Špica, zvečer pa še v park Tabor.
Na ploščadi bodo med drugim potekale tudi projekcije predstav vrhunskih sodobnocirkuških ustvarjalcev, ki jih zaradi koronavirusa ni bilo mogoče gostiti v živo. Prvi se bo predstavil kolektiv Gandini Juggling iz Velike Britanije s predstavo Smashed. Sledile bodo še predstave v produkciji, prav tako Britancev, Thick & Tight. Vstop na festivalske predstave je prost.

Začel se je poletni festival Klovnbuf