Gledališču zatiranih, ki ga organizira KUD Transformator, se posvečajo na mednarodnem srečanju projekta Esteticas feministas, ki se ga udeležujejo gostje iz šestih držav. Ob tem bodo v Sodnem stolpu na ogled tri predstave v izvedbi tega gledališča.

V torek ob 20.00 bo na sporedu predstava Zvoki tišine v izvedbi Magdalene Internationa Network (INTL). Foto: Alberto Martin Sanchez Ballesteros
V torek ob 20.00 bo na sporedu predstava Zvoki tišine v izvedbi Magdalene Internationa Network (INTL). Foto: Alberto Martin Sanchez Ballesteros

"Gledališče zatiranih v svojem namenu presega individualnost, je politično, teži k skupinski akciji in v predstavah vključuje gled-igralke in gled-igralce. Prav tako kot metoda ustreza nagovarjanju problematike patriarhalnih vrednot in tako utemeljenih družbenih konstruktov," sporočajo v Društvu ZIZ.

Tudi v projektu Esteticas feministas poskušajo prek gledališke estetike nagovoriti neenakosti na področju spola, rase, razreda, spolne usmerjenosti in kulturne pripadnosti. V ta namen so priredili že srečanja v Berlinu in Barceloni, zadnje predvideno pa je v Mariboru.

Jutri lahko ujamete predstavo Da, verjamem ti slovenske skupine Magdalene Krivopete. Foto: KUD Transformator
Jutri lahko ujamete predstavo Da, verjamem ti slovenske skupine Magdalene Krivopete. Foto: KUD Transformator

Predstave, v katere intervenirajo gledalci
Cilj teh srečanj je tudi produkcija forumskih predstav. Gre za tehniko gledališča zatiranih, kjer igralke oziroma igralci odigrajo kratek prizor, v katerem je prikazan prizor zatiranja. Nato sledijo ponovitve z intervencijami gledalcev in igralcev ter razpravami.

Tri predstave bodo v Mariboru. Danes je to forumska gledališka predstava Brez besed francoske skupine Madeleine Amiens, ki obravnava temo molka. Jutri sledi v Sodnem stolpu predstava Da, verjamem ti, v kateri slovenska skupina Magdalene Krivopete odpira dialog o nasilju in neenakosti med spoli. "S predstavo želimo odpreti javno diskusijo na temo spolnih stereotipov ter pri tem iskati alternative za spopadanje z njimi na zakonodajni ravni," sporočajo avtorice.

V torek prinaša program predstavo Zvoki tišine mednarodne mreže feminističnega gibanja Magdalenas International Network, ki govori o nezmožnosti delitve lastnih stisk.

V Mariboru se ob tej priložnosti ustavlja tudi eminenca feminističnega gledališča zatiranih Barbara Santos. Je umetniška direktorica prostora za gledališče zatiranih v Berlinu in ustanoviteljica feministične mreže gledališča zatiranih Ma(g)dalena International, ki jo sestavljajo kolektivi iz Latinske Amerike, Evrope, Afrike in Azije.