Premiera predstave s plesalci Enyo Belak, Matevžem Dobajem, Benom Novakom in Kristyno Peldovo bo danes ob 20.00 v Kinu Šiška v Ljubljani.

Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

Trilogija, ki pod okriljem zavoda Muzeum poteka med letoma 2022 in 2025, se ukvarja s temo alegorij, "prizme časa v okviru ikonografskih smeri, ki jih tkejo poezija, literatura in likovna umetnost".

Lani je premiero doživel prvi del trilogije – Alegorije mesecev (2022), ki je temeljil na motivih mesečnih ciklov z atributi, ki zajemajo življenje narave. Drugi del v središče postavlja telesnost in skulpturalnost plesne govorice. "Še pred začetkom našega štetja je bila v literaturi dokončno ustaljena trojna podoba mesecev: kot naravnega, delovnega ritma, kot ritem, ki ga določajo pobožanjene, astralne sile in kot ritem na zemlji prisotnih bogov, ki jih človek časti ..." preberemo ob predstavi.

Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

Od antike do renesanse je mogoče v likovnih in literarnih upodobitvah slediti takšnemu tridelnemu razumevanju mesecev, ki jih predstava obravnava v razmerjih do žanrskih upodobitev. Barbara Novakovič se tako v svojem projektu ozira tudi k liturgiji slavja, upodobitvam mesecev ter naravnim personifikacijam, ki so jih označevala praznovanja in obredja. Fragmentarnost predstave se kaže v nizanju podob, božanstev in atributov.
Posamezni prizori so razdeljeni v sklope glede na letne čase in poganjajo zgodbo, obračajo čas v sosledju mesecev in let – žetev, paberkovanje, jesenska setev ali podobe ob vrtljivem mlinu, ki se izmenjujejo z motivi lova in počitka. Medtem ko vitae contemplativa prijateljuje z decembrom, "mesecem ostrih nasprotij in podob, ki je zastopan pretežno brez delovnih motivov".

Pod gib in vizualno podobo se podpisuje režiserka predstave Barbara Novakovič. Za zvočno podobo je poskrbel Jure Vlahović, za oblikovanje svetlobe Andrej Petrovčič, za fotografijo Andrej Lamut. Predstava je nastala v koprodukciji s Kinom Šiška – Centrom urbane kulture in Platformo sodobnega plesa, zavodom Moja Kreacija ter v sodelovanju s Športnim društvom Tabor.

Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

Program zavoda Muzeum je zasnovan kot serija platform, trilogij, ki se skozi večletno obdobje vsebinsko dopolnjujejo, tako je denimo trilogija Dinamike prostorov v umetnosti (2016–2019) raziskovala fenomene prostorskih dinamik kot spreminjajoče se okolje, v katerem biva telo, trilogija Spanje (2019–2021) pa se je opirala na bogato ikonografijo upodobitev iz spanja v napetostih med budnostjo in sanjami.