Medtem je ruski pianist Boris Berezovski svet klasične glasbe pretresel s pozivom, da bi ukrajinski prestolnici Kijev prekinili dobavo električne energije.

Prima balerina Smirnova slovi kot ena od največjih zvezd Boljšoj teatra. Foto: Moderna galerija
Prima balerina Smirnova slovi kot ena od največjih zvezd Boljšoj teatra. Foto: Moderna galerija

"Z vso svojo dušo sem proti vojni," je dejala Smirnova, ki se bo zdaj pridružila Nizozemskemu narodnemu baletu. "Ne gre samo za to, da ima vsak drugi Rus morda sorodnike ali prijatelje, ki živijo v Ukrajini, ali da je moj dedek Ukrajinec (...) Gre za to, da še naprej živimo, kot da bi bilo to 20. stoletje," je v nedavni izjavi zapisala Smirnova.

"Gre za to, da še naprej živimo, kot da bi bilo to 20. stoletje," je med drugim izjavila Olga Smirnova. Foto: Moderna galerija

"Nikoli si nisem mislila, da me bo sram Rusije, vedno sem bila ponosna na nadarjene Ruse, na naše kulturne in atletske dosežke. Zdaj čutim, da je nastala črta, ki ločuje med prej in potem," je zapisala na Telegramu. Do te svetovne katastrofe je nemogoče ostati ravnodušen, je dodala. O selitvi na Nizozemsko pa, da je sicer razmišljala še pred začetkom vojne v Ukrajini.

Direktor Nizozemskega narodnega baleta Ted Brandsen je v odzivu dejal, da je velik privilegij, da bo Smirnova plesala pri njih, za zelo žalostne pa označil okoliščine, zaradi katerih se je odločila za prihod

Svet klasične glasbe razočaran nad besedami Berezovskega
Pianist Berezovski je svoje glasbene kolege šokiral s pozivom k povečanju pritiska na Ukrajino z odklopom električne energije za Kijev. "Imam naivno vprašanje (...) Razumem, da se nam smilijo, da delamo občutljive stvari, a ne bi prenehali skrbeti zanje, jih premagati in jim odklopiti elektriko?" se je Berezovski nedavno vprašal med pogovorno oddajo prokremeljske televizije Prvi program.

"To, o čemer poročajo zahodni mediji, je čista laž," je še dejal 53-letni pianist, sicer leta 1990 zmagovalec Mednarodnega tekmovanja Čajkovski. "Moramo zmagati to vojno in potem doma v tej državi zgraditi nekaj dobrega in lepega (...) Na koncu bo resnica dosegla ljudi. To sem prepričan. Minilo bo leto in resnica bo zmagala."

Na vprašanje, kaj meni o vplivu naraščajočih cen energentov na Zahodu, kar je posledica vojne v Ukrajini, je pianist dejal, da ga dogajanje na Zahodu ne zanima. "Zagotovo me ne bo tam v prihodnjih treh letih … To ni moja težava," je dodal.

"Najino prijateljstvo je uradno končano"
Nemški pianist in dirigent Lars Vogt, sicer glasbeni direktor Pariškega komornega orkestra, je na besede Berezovskega dejal, da ne more verjeti besedam "svojega nekdanjega prijatelja Borisa". "A slišal sem jih iz njegovih lastnih ust. Najino prijateljstvo je uradno končano".

Veliko razočaranje je nad besedami Berezovskega izrazila tudi venezuelska pianistka Gabriela Montera. Ni nujno, da gresta glasbena veličina in empatija z roko v roki, je dejala.

Številne institucije so prekinile sodelovanje s slavnim dirigentom, znanim podpornikom Vladimirja Putina, Valerijem Gergijevom, ker se ni opredelil glede ruskega napada na Ukrajino. Foto: EPA
Številne institucije so prekinile sodelovanje s slavnim dirigentom, znanim podpornikom Vladimirja Putina, Valerijem Gergijevom, ker se ni opredelil glede ruskega napada na Ukrajino. Foto: EPA

Več ruskih umetnikov, ki veljajo za podpornike ruskega predsednika Vladimirja Putina, so v zahodnih institucijah postali nezaželeni. Med njimi sta dirigent Valerij Gergijev in sopranistka Ana Netrebko.