Predstavo sta zasnovala Anita Wach in Bojan Jablanovec, ki se podpisuje tudi kot režiser.

Foto: Matjaž Rušt
Foto: Matjaž Rušt

Predstavo posvečajo Nietzscheju, ki je 3. januarja 1889 doživel živčni zlom, po letu 1898 pa prestal niz možganskih kapi, zaradi česar je bil delno paraliziran in ni več mogel hoditi in govoriti. Umrl je 25. avgusta 1900 zaradi pljučnice. Diagnoza njegove "duševne bolezni" je še vedno predmet medicinskih razprav, so zapisali.

Ob napovedi predstave so vtkali tudi več Nietzschejevih citatov, med njimi denimo: "Tam, kjer se država neha – poglejte mi vendar tja, bratje moji!" Tudi v predstavi so uporabljeni odlomki iz Nietzschejeve knjige Tako je govoril Zaratustra v prevodu Janka Modra. "Država potrebuje ljudi, ki so dovolj šibki, da postanejo odvisni, in dovolj pridni, da ostanejo koristni. Demokracija se je vkopala v katakombe zdravih, odgovornih in normalnih. Ni demokracije za bolezen in umiranje, ni demokracije za vizije upornega duha ali trepetanje šibkega srca – ni demokracije za naravo."

Koreografinji predstave sta Anita Wach in Kristina Aleksova. Friedricha Nietzscheja upodablja Grega Zorc, v vlogi Odvečnih pa nastopajo Aleksandra Kmetič, Anita Wach, Daniele Tenze, Ena Kurtalić, Jernej Škof, Kristina Aleksova, Loup Abramovici, Mitja Lovše, Neža Blažič, Nina Goropečnik, Olja Grubić, Rok Kravanja, Sara Horžen, Timotej Novaković, Tina Habun (Tjaša Črnigoj), Rea Vogrinčič, Vesna Hauschild in Lena. Za glasbo in oblikovanje zvoka je poskrbel Eduardo Raon. Predstava je bila posneta v Stari mestni elektrarni.