Premiera predstave Pijani v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bo drevi ob 20. uri v dvorani Frana Žižka.

Če je vino simbol Kristusove krvi, sta Bog in vino neločljivo povezana? Kakor koli, pri Viripajevu je Bog tako blizu kot pravkar popito vino, so zapisali v SNG-ju Maribor. Foto: Peter Giodani/SNG Maribor
Če je vino simbol Kristusove krvi, sta Bog in vino neločljivo povezana? Kakor koli, pri Viripajevu je Bog tako blizu kot pravkar popito vino, so zapisali v SNG-ju Maribor. Foto: Peter Giodani/SNG Maribor

Ivan Viripajev (1974) je dramsko besedilo Pijani napisal po naročilu Düsseldorfer Schauspielhaus, kjer je leta 2014 doživela krstno uprizoritev. O komediji, ki jo je nato v litvanskem narodnem gledališču v Vilni tudi sam režiral, je v enem od intervjujev povedal, da so v drami vsi – od začetka do konca – pijani ter da to mora biti predstava o Bogu. Dodal je še, da dramske osebe govorijo o stvareh, ki jih morda same ne razumejo prav dobro, zelo dobro pa jih razumejo gledalci. Uprizoritev več kot 14 likov postavlja vprašanja o ljubezni, Bogu in lažeh.

Tako rekoč na preseku Tarantina in Tarkovskega
Viripajev se je uveljavil kot eden najprodornejših sodobnih ruskih dramatikov. Njegov kreativni svet nastaja nekje med svetovoma Quentina Tarantina in Andreja Tarkovskega, kjer trčijo črni humor, okrutnost, duhovnost, misticizem in metafizična liričnost, so zapisali v SNG-ju Maribor.

Viripajev kot predstavnik nove, družbenokritične generacije "svoje dramske like v Pijanih kot 'boter kozmične mafije' pripravi do tega, da v stanju alkoholne omame posežejo po transcendenci – ali vsaj nekam v smeri proti uvidu nekega življenjskega bistva in smisla," so navedli v mariborskem gledališču.

Premiera predstave Pijani v SNG Maribor

"Evropejec, na katerega se besedilo na nekaj mestih neposredno obrača, v sebi skriva strah in negotovost pred jutrišnjim dnem, pretvarja se, da ima trdna tla pod nogami in šele v alkoholni omami počasi priznava, da nima pojma, kaj naj bi sploh bilo Tisto, za kar bi se splačalo živeti," je še mogoče prebrati v gledališkem listu.

"Ko čutimo, da se vse okoli nas podira, je privilegij delati v gledališču"
Madžarski režiser Attila Vidnyanszky ml. (1993), ki se tokrat prvič predstavlja v slovenskem gledališkem prostoru, je na madžarske odre že postavil nekaj odmevnih gledaliških uprizoritev. Režiser, ki je sicer dejaven tudi kot igralec, je dejal, da je besedilo Pijani zelo poseben material, in dodal: "Zdi se mi pomembno, da lahko skozi proces ustvarjanja uprizoritve govorimo o doživljanju in občutenju današnjega sveta. Gre za nenavaden in nič kaj preprost proces. V časih, ko čutimo, da se vse okoli nas podira, je privilegij delati v gledališču."

Foto: Peter Giodani/SNG Maribor
Foto: Peter Giodani/SNG Maribor

Dramaturg predstave je Miklos H. Vecsei, scenograf Csaba Csiki, kostumografinja Zsuzsanna Kiss. Izbor glasbe in zvočnih efektov je delo Atille Nagyja, koreograf je Istvan Berecz, lektorica Mojca Marič in oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak.

V predstavi igrajo Julija Klavžar, Vladimir Vlaškalić, Eva Kraš, Ana Urbanc, Matija Stipanič, Kristijan Ostanek, Ksenija Mišič, Matevž Biber, Minca Lorenci, Matija Stipanič, Blaž Dolenc, Žan Koprivnik, Petja Labović in Liza Marijina.