Med številnimi gosti iz tujine bodo tudi ustvarjalci predstave Dioscures, srečanja dveh performerjev in plesalcev, raziskovalcev mitoloških figur, ki so navdihnili špansko koreografinjo Marto Izquierdo. Foto: Pau Rodriguez
Med številnimi gosti iz tujine bodo tudi ustvarjalci predstave Dioscures, srečanja dveh performerjev in plesalcev, raziskovalcev mitoloških figur, ki so navdihnili špansko koreografinjo Marto Izquierdo. Foto: Pau Rodriguez

Začenja se 6. festival umetnosti, ki se jih v gledališkem kontekstu zaradi robnih vsebin in provokativnosti pogosto označuje kot "male", ampak so, kot opozarjajo organizatorji, "z umetniškega in družbenega vidika ter pristopa k razvoju občinstva precej velike". Mednje uvrščamo mnoge oblike performansa, od kabareta, burleske, plesne in glasbene točke, cirkuške in klovnovske spretnosti ter še številne druge oblike umetnosti, ki so se zvrstile v preteklih programih Platforme malih umetnosti. Letos za spremembo od lani program poteka v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem, kjer bo večina umetniškega, diskurzivnega in izobraževalnega programa.

Francoska kabaretna skupina Le Cabaret de Poussière. Foto: Studio Louche/Béatrice Louche
Francoska kabaretna skupina Le Cabaret de Poussière. Foto: Studio Louche/Béatrice Louche

Ob odprtju francoska kabaretna poslastica in domača komična predstava
Med gostujočimi umetniki in umetnicami letos izstopa burleskna ustvarjalka iz New Yorka Peekaboo Pointe, ki bo poleg nastopa v sklopu priljubljene predstave Tatovi podob vodila dvodnevno delavnico razvoja burleskne točke, ter francoska kabaretna skupina Le Cabaret de Poussière, ki bo tudi odprla festival. "Cabaret de Poussière je tradicionalistični pariški kabaret," so jasni francoski organizatorji, čeprav njihove slike ne prikazujejo tradicionalne podobe. Pred njihovim nastopom pa bo klovnovska skupina Za crknt priredila komedijo krajših intervencij in daljših improvizacij na temo "moj alter idiot".

Na odru Slovenskega mladinskega gledališča bosta v soboto in nedeljo še dve gostujoči predstavi iz Španije in Avstrije. Avstrijska organizacija EatSlayLove bo v soboto v sodelovanju z akterji domače in mednarodne skupnosti gostila slavnostni dogodek z naslovom "What’s the tea?" Kiki Function, v sklopu katerega bo žirija ocenjevala nastopajoče in njihove točke. Nedeljska predstava Dioscures pa predstavlja srečanje dveh performerjev in plesalcev, ki raziskujeta mitološke figure, ki navdihujejo špansko koreografinjo Marto Izquierdo. V predstavi oživita dva božanska kipa, lika grške mitologije, ki se srečata v dvoumnosti, protislovju, razliki in podobi: "Na eni strani so titani grške mitologije, ti antični kolosi, ki so domovali na Olimpu, preden jih je od tam pregnal Zeus s svojimi nebeškimi sorojenci. Na drugi strani pa herojski in tragični figuri nerazdružljvih dvojčkov Kastorja in Poluksa, ki – tako kot vsi liki, v katere se avtorica poglobi – utelešata nekakšno dvoumnost." Koreografinja Marto Izquierdo kot pomemben vpliv na svoje ustvarjanje navaja izkušnjo s postfrankovskim madriskim gibanjem La Movida, ciganskim okrožjem Carabenchel in odkritjem plesa buto.

Podroben pregled programa je na ogled na spletni strani zavoda Emanat.

Ustvarjalci predstave Tatovi podob. Foto: Mario Zupanov
Ustvarjalci predstave Tatovi podob. Foto: Mario Zupanov

Kabaret in performans domače produkcije
V okviru Platforme malih umetnosti bodo se bodo znova predstavili stari znanci The Feminalz v priljubljeni predstavi Tatovi podob, ki jo zavod Emanat prireja že deseto leto. Odvil se bo tudi feministični ZIZ Kabaret v organizaciji Društva ZIZ in KUD Priden možic, katerih "format humorno, a neizprosno uporabi za razgaljene stejtmente in prepotrebne klofute. Na odru se zvrstijo dostojanstvena spolna vzgoja, vojaška parada, feminizem za telebane, osladni šlagerji, osupljive koreografije," napovedujejo organizatorji in dodajajo: "ZIZ Kabaret naslavlja predvsem ohranjanje dvojnih meril in neenakopravnost žensk. Z zavedanjem, da seksualnost privlači, performerke za osvetlitev problemov na razpolago dajejo svoje telo in skozi dejanje naslavljajo paradoks samoobjektifikacije ter hkratnega boja proti objektifikaciji žensk."

Zbornik Kaj je tu tako malega? Metodologije beleženja malih umetnosti. Foto: Emanat
Zbornik Kaj je tu tako malega? Metodologije beleženja malih umetnosti. Foto: Emanat

Zbornik prispevkov o "malih umetnostih"
V Zavodu Emanat so ob festivalu letos pripravili tudi posebno publikacijo z naslovom Kaj je tu tako malega?, ki sta jo uredila Maša Radi Buh in Metod Zupan. Zbornik ponuja vpogled v žanre novega cirkusa, sodobnega uličnega gledališča, lutkarstva, klovnovskega in improgledališča in prav tako v nekoliko slabše poznane žanre neoburleske, kabareta ter umetnice, ki ustvarjajo izrazito feministična dela, se ukvarjajo z izrazi LGBTQIA+ in z uprizarjanjem kritizirajo status quo.

"V zborniku so objavljeni prispevki, diskusije in delavnice, ki so sestavljali diskurzivni program dveh izdaj Platforme malih umetnosti: Simpozija 'malih umetnosti' iz leta 2021 in Platforme 'malih manjših umetnosti' iz leta 2022. Hans van Mannen, Zala Dobovšek, Maša Radi Buh, Metod Zupan, Irena Ristić, Katja Čičigoj, Maja Delak in Luka Prinčič na strokovni, praktični, splošni in specifični način ponujajo poglobljeno in kritično razmišljanje o samem smotru poslanstva Platforme, zarisujejo prednosti in omejitve imenovanja žanrov, principov in izrazov, združenih v krovnem pojmu malih umetnosti, ter zagrizujejo v njihove posamezne aspekte," še sporočajo.