"Performans prikazuje težko razumljivo, natančneje nepredstavljivo spremembo in prizadetost organizma zaradi nenadnega delovanja zunanje sile." Foto: Nina Pernat

Njen performativni projekt z naslovom The Following Body je prva vizualna artikulacija tega raziskovanja, so zapisali pri društvu Pekinpah, kjer so najavili krstno predstavitev performansa nocoj v Špitalski kapeli v Celju.

Dve ponovitvi bosta nato sledili še v četrtek in petek ob 20. uri. Ljubljanska premiera performansa pa bo 8. decembra ob 19. uri v Participativni ljubljanski avtonomni coni PLAC. "Pred mano je stalo. Tako blizu, da oko ni moglo izostriti pogleda. Šele ko se me je dotaknilo, sem uspela videti formo," so ob tem povzeli besede avtorice in izvajalke Tatiane Kocmur.

"Performans prikazuje težko razumljivo, natančneje nepredstavljivo spremembo in prizadetost organizma zaradi nenadnega delovanja zunanje sile. Notranji konflikt razumevanja, priznavanja in sprejemanja predrugačene strukture telesa je viden navzven v podobi dveh semantičnih entitet," je mogoče prebrati v najavi dogodka.

Foto: Nina Pernat
Foto: Nina Pernat

Ples nemih tvorb je, kot so zapisali pri društvu Pekinpah, senzualen in obenem agresiven. Njuno razmerje določata njuna soodvisnost in neločljivost. Enkrat sta vidni kot ljubimki, drugič kot nasprotnici. Postaneta eksponat ljubezni in sovraštva.

"V počasnem in bolečem prepletu se vlogi agresorke in žrtve premešata. Njuni premiki izvajajo (ne)prijetne zvoke, ki opominjajo na vse, česar ni bilo mogoče izreči in kar zaradi posttravmatske stresne motnje in strahu, ki se pojavi ob zahtevnem, travmatičnem doživetju, niti ne more biti izrečeno."

Performans je posvečen Juani in vsem žrtvam spolnega nasilja, so zapisali. Juana je tudi prispevala glas. Video je ustvaril Domen Martinčič, obleko pa Jaka Grm.