Foto: Plesni Teater Ljubljana/Stella Ivšek
Foto: Plesni Teater Ljubljana/Stella Ivšek

Predstava Zakaj tako jezno? Zakaj ne!? plesalke in koreografinje Kaje Janjić bo premierno uprizorjena danes ob 20.00 v Plesnem Teatru Ljubljana.

Gibalno-avdiovizualna predstava je zastavljena kot osebnoizpovedno delo, osredinja pa se na prevpraševanje pozicije jeze znotraj apatičnega doživljanja sveta. Je bolje biti jezen, ali apatičen? Avtorica meni, da je apatija v današnji družbi vseprisotna. Vzrok zanjo vidi v informacijskem bombardiranju, novih tehnologijah in družbenih omrežjih, posledico pa v desenzibilizaciji uma in ohromitvi telesa posameznika. Jeza je zanjo tako orodje v borbi proti apatiji, ki jo raziskuje preko giba.

Razmišljanja Kaje Janjić ob prvencu:

Čutim vse in nič hkrati.
Sem v stanju neprekinjene delne pozornosti.
Nikoli zares prisotna, nikoli zares tukaj, nikoli zares zdaj.
Ure so dnevi, dnevi so minute.
Praznina. Praznina in jeza.
Berem.
Moški je ležal v mlaki krvi v centru mesta na postaji,
mimoidoči so le nemo opazovali, kaj se dogaja,
na pomoč priskočil voznik avtobusa.
Mimoidoča ali voznik?
Apatična ali proaktivna?
Jezna. Samo jeza me zbudi.

Foto: Plesni Teater Ljubljana/Stella Ivšek
Foto: Plesni Teater Ljubljana/Stella Ivšek

Kaja Janjić je kot plesalka in koreografinja svojo profesionalno pot začela leta 2006 z uspešno končanim študijem na SEAD – Salzburg Experimental Academy of Dance. Njeno delo se razteza od plesa do gledališča, kabareta, otroških predstav in glasbe. Aktivna je tudi kot plesna pedagoginja. Od leta 2015 se na odru pojavlja kot glasbena izvajalka pod psevdonimom Fraw Blanka, ki trenutno deluje pod neodvisno založbo Munje records in je v letu 2022 izdala svoj glasbeni prvenec z naslovom Stranski učinki.

Predstava je prvenec Plesnega teatra Ljubljana, pri njej pa so sodelovali tudi Stella Ivšek (video), Urška Preis (glasba), Olja Grubič (scenografija in kostumografija), Janko Oven (oblikovanje svetlobe), Vita Osojnik, Natalija Manojlović in Alja Lacković (svetovanje pri gibu in dramaturgiji), Katja Somrak (producentka), Peter Kotnik (izdelava scenografije) in Andraž Čok Sorko (kamera).

Ponovitvi bosta na ogled še 16. in 17. septembra.