Mladinski niz dogodkov v okviru Primorskega poletnega festivala prirejajo tretjič, a prvič v polni obliki. Prvi dve izvedbi sta bili zaradi pandemije covida-19 zelo okrnjeni. Novi koronavirus je urnike zamaknil tudi letos, tako da so današnji spored lahko dokončno oblikovali šele ob koncu preteklega tedna.

Reggae pevec, glasbenik in producent ter eden od pionirjev slovenske reggae scene Tadiman. Foto: PFF
Reggae pevec, glasbenik in producent ter eden od pionirjev slovenske reggae scene Tadiman. Foto: PFF

Umetniški vodja PPF mladi Ivan Loboda meni, da je ta festival pomemben za kulturni in družbeni razvoj. Poudaril je, da si želijo vsako leto povabiti več gostov iz tujine in tako postaviti Koper na zemljevid festivalov gledaliških akademij. Vstop na vse prireditve je prost.

Ključe koprske Verdijeve ulice, kjer stoji gledališče, bodo mladi ustvarjalci simbolično prejeli danes ob 20.30 iz rok koprskega župana Aleša Bržana. Že pred tem, ob 19.00, bodo študenti in študentke ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) uprizorili predstavo, ki so jo naslovili Dramakurbija. Po slovesnosti ob odprtju bo na ulici igral domači reggae duo Freedom Fighters s pevcem Tadimanom.

Foto: PFF
Foto: PFF

O prihodnosti gledališča in mladih
V gledališču bo v torek ob 18. uri pogovor z ustvarjalci o današnji predstavi, študiju na akademiji in prihodnosti gledališča ter mladih. Ob 19. uri bo umetniška akademija iz Banjaluke predstavila dramo ruskega pisatelja Maksima Gorkega Letoviščarji. Sledil bo koncert domače rokovske skupine The Chillers.

S pogovorom o Letoviščarjih se bo začel sredni program in nadaljeval z avtorskim projektom študentov AGRFT-ja z naslovom O, moja sobitja. Sklenil se bo s kantavtorjem Popotnikom in elektronsko glasbo dua 2B.

Četrtkovemu pogovornemu popoldnevu s študenti AGRFT-ja bo sledil avtorski projekt študentov zagrebške akademije za dramsko umetnost Zakleta Hedda. Večer bo sklenil izolski raper Drill.

Pogovor z ustvarjalci se bo v petek začel ob 11. uri. Med 18. in 20. uro bo na Verdijevi ulici v Kopru donela elektronska plesna glasba, ki jo bodo izvajali Pantaloons, Techno Vikings DJ JK Soul. Zatem bo v gledališki veliki dvorani predstava iz glavnega programa PPF-ja, Istra ti mila materna. V soboto bo večeru študentskega filma sledila zabava s skupino Samodajefešta.