Letos bodo v ospredju slovenski neodvisni lutkovni ustvarjalci. "Predvsem ti so se znašli v krizi in zdi se nam prav, da jih vsaj malo podpremo," poudarja organizacijska vodja festivala Tanja Lužar.

Prvotni načrti so bili sicer drugačni. "Letos do konca februarja, ko zbiramo prijave za festival, se je prijavilo izjemno veliko število gledališč in skupin z vsega sveta. Prijave so bile tudi iz dežel, iz katerih se običajno ne prijavljajo, ker so predaleč, med drugim iz ZDA, Indije in Irana."

Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor

Načrte jim je prekrižal covid-19. "Svet se je ustavil in posledično se je tudi naš program moral spremeniti. Na koncu smo se odločili, da bomo festival letos posvetili slovenskim neodvisnim lutkovnim ustvarjalcem, še vedno pa z gostovanjem dveh gledališč s Hrvaške in enega iz Avstrije ohranjamo njegov mednarodni značaj," je še povedala Lužar.

Festival ponuja 17 predstav, ki so raznolike in namenjene vsem generacijam, poudarek pa je tako kot prejšnja leta na najmlajših gledalcih.

Kaj prinaša Poletni lutkovni pristan?

Tudi letos so program obogatili z zvočnim sprehodom ob Dravi z naslovom Potepini, v sodelovanju s programom Art kamp Narodnega doma Maribor pa bodo izvedli lutkovne predstave in ustvarjalni delavnici tudi v Mestnem parku.

Stalnica ostaja petdnevna lutkovna delavnica, ki jo bo tokrat vodil mojster izvirnih glasbil in gledališča Peter Kus. Delavnica je primerna za otroke in mladostnike, pa tudi za odrasle.

V sodelovanju z Letnim kinom Minoriti pripravljajo otroške matineje, v okviru katerih si bodo obiskovalci lahko ogledali digitalno restavrirani mladinski klasiki Kekec in Srečno, Kekec!. Temu bodo sledile projekcije izbranih filmov stop animacije festivala StopTrik za najmlajše in odrasle ter projekcija izbranih kratkih filmov otrok in mladih festivala Enimation.

Ponovno so se povezali tudi z Umetnostno galerijo Maribor (UGM), društvom Moment in festivalom Platforma sodobnega plesa.

Večina predstav in dogodkov bo v zunanjem avditoriju LGM, ki v novih okoliščinah zaradi novega koronavirusa sprejme nekaj manj kot 150 gledalcev. Cena vstopnic ostaja simbolična, en evro. Število sedežev je omejeno, za varnost pa bodo po napovedih poskrbeli tudi z jasno določenim sedežnim redom in priporočeno razdaljo.