V performansu nastopa ameriški igralec Davis Freeman. Vsi trije umetniki se podpisujejo pod dramaturgijo, scenografijo in kostumografijo.

Foto: Mark Požlep
Foto: Mark Požlep

Premiera dokumentarnega performansa Southwind bo nocoj ob 20. uri v Gledališču Glej. Nastal je v koprodukciji Gleja in evropskega festivala SPRING v Utrechtu na Nizozemskem. Prihodnji teden bo premiera še na Nizozemskem. Southwind je tretja uprizoritev, ki jo multidisciplinarni umetnik Požlep prireja v sodelovanju z Glejem, so zapisali v gledališču.

"Berthou in Požlep sta se z doma zgrajenim parnikom pred dvema letoma odpravila na 3730 kilometrov dolgo pot po reki Misisipi. V kombinaciji filma in performansa v živo, ki ga izvaja ameriški igralec Davis Freeman, Southwind popelje na dvomesečno avanturo vzdolž reke. Spoznamo tamkajšnje ljudi in brutalni portret vsakdanjega življenja v mestih ob Misisipiju. To so od revščine razdejane skupnosti, kjer je ljudem zdravje uničilo industrijsko zastrupljanje. To so tudi skupnosti, ki še vedno trpijo zaradi rasizma. A na potovanju smo priča tudi moči posameznikov, ki poskušajo najti smisel svojega življenja, da se lahko razdajajo drugim," piše ob predstavi.

Foto: Mark Požlep
Foto: Mark Požlep

Na praksi temelječa raziskava gradi edinstveno umetniško metodologijo performansa v trajanju, ki jo Požlep in Berthou razvijata že skoraj desetletje. Antropološka popotovanja so oblika performansa v trajanju, ki ga avtorja nato prevedeta v raznolike medije, od vizualne do filmske in uprizoritvene umetnosti, so dodali v Gleju.

Misisipi teče skozi deset zveznih držav ZDA in Southwind je mogoče videti kot portret sodobnih ZDA in vpogled v določene travme, s katerimi se država spoprijema, kar je bil tudi razlog, da so pozneje k sodelovanju povabila Freemana. Ta ima možnost, da dodatno pojasni to, kar sta Berthou in Požlep na potovanju videla kot dva tujca, ki sta prišla opazovat državo, pravi Požlep.

Foto: Mark Požlep
Foto: Mark Požlep

Njegova osebna izkušnja potovanja je bila po njegovih besedah dokaj ekstremna, saj je bil na potovanju priča tako ekološkemu kot industrijskemu opustošenju kot negativnim posledicam vremenskih vplivov. Videl je ogromno zapuščenih mest in tovarn. Delov neokrnjene narave več ni, je še povzel Požlep. Dodal je, da gre pri Southwindu za predstavitev ZDA in njihove družbe, česar turisti običajno ne spoznajo. Gre za manjša, odročna mesta, kamor ljudje običajno ne odhajajo na počitnice, a prav ti majhni kraji predstavijo dober del ZDA, je dodal.

Po današnji premieri bo ponovitev performansa Southwind v Gledališču Glej še v petek in soboto.

Dokumentarni performans Southwind