V predstavi, ki je tudi zadnja premiera sezone, igra Primož Bezjak, nastopajo pa tudi pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod vodstvom dirigentke Rahele Durič Barić in pianistka Polona Janežič.

Foto: Črt Piksi/SMG
Foto: Črt Piksi/SMG

Med učinkovitostjo in resničnostjo
Nikitin izhaja pri predstavi iz teze, da je največje človeško gonilo potreba po učinkovitosti. "Učinkovitost, ki jo razumem kot vplivanje na resničnost, tako da se ta spremeni, ne glede na to, za kako neznatno spremembo gre. Ime za to dejanje vplivanja bi lahko bilo delo. In ime za to potentnost vplivanja, stopnjo možnosti vpliva, je moč. Torej: delo in moč," je režiser zapisal v gledališkem listu. Ko izgubiš svojo učinkovitost in ko jo vse bolj in bolj izgubljaš, opaziš, da dejansko ne moreš vplivati na resničnost, dodaja.

Foto: Črt Piksi/SMG
Foto: Črt Piksi/SMG

Nikitin je znan po strastnem, pogosto kvirovskem spoprijemanju s konstruiranjem resničnosti in identitete. Številna njegova dela se gibljejo po večpomenski črti med dokumentom in ponaredkom, med telesno izkušnjo in sanjsko utvaro. Poslednji kanček fikcije spada v serijo projektov, v katerih si prisvoji format pridige. Delno s pomočjo uprizorjenih readymadov, delno s pomočjo iluzionističnega gledališča bo z igralcem Primožem Bezjakom, skupino laikov in zborom raziskoval področje upora, znotraj katerega bodo ustvarili gotovost in iznašli svet, so zapisali pri Slovenskem mladinskem gledališču.

Režiser Nikitin je zaslužen tudi za izbor kostumov, izbor glasbe in oblikovanje svetlobe in prostora. Poleg Nikitina je izbor kostumov tudi delo Gorana Injaca, ki se podpisuje tudi pod dramaturgijo predstave. Kristina Kokalj je poleg režiserja sodelovala pri oblikovanju svetlobe. Nikitinovo besedilo je prevedel Jan Krmelj.

Glasbene aranžmaje podpisuje dirigentka Rahela Durič Barić, oblikovanje zvoka je delo Marijana Sajovica in Silva Zupančiča.

Foto: Črt Piksi/SMG
Foto: Črt Piksi/SMG

Poslednji kanček fikcije bo po današnji premieri ta mesec na ogled še v sredo in petek ter prihodnji teden v torek in sredo. Na sporedu je tudi 6. in 7. junija.