James Rado je umrl v torek zvečer v New Yorku zaradi srčnega zastoja, je po pisanju Associated Pressa (AP) sporočila njegova prijateljica in publicistka Merle Frimark.

James Rado (23. januar 1932–21. junij 2022). Foto: AP
James Rado (23. januar 1932–21. junij 2022). Foto: AP

James Rado je skupaj z Geromom Ragnijem (1935–1991) podpisal zgodbo in besedila muzikala Lasje z glasbo Galta MacDermota (1928–2018). Šlo je za prvi rockovski muzikal na Broadwayu in prvo broadwajsko predstavo, ki je vključevala popolno goloto, in prav tako prvo, v kateri sta se poljubila nastopajoča istega spola. Lasje so tudi tlakovali pot na broadwajske odre še drugim rockovskim muzikalom, kot sta Jesus Christ Superstar in Rent.

Lasje so svetovno premiero doživeli leta 1967 v Public Theatru v newyorški soseski East Village, naslednje leto pa so že bili preneseni na Broadway, kjer so doživeli več kot 1800 uprizoritev. Rado je igral vlogo Clauda, ​​mladeniča, ki je bil vpoklican v Vietnam.

Tudi film in velike glasbene uspešnice
Leta 1969 se je muzikalu sicer izmuznila nagrada tony, ki je šla bolj tradicionalnemu muzikalu 1776, a je prejel grammyja. Na Broadwayu so ga znova obudili leta 1977 in nato znova leta 2009, ko je prejel tonyja za najboljšo znova obujeno uprizoritev. Leta 1979 je režiser Miloš Forman po njem posnel film, v katerem sta igrala Treat Williams in Beverly D'Angelo.

Tudi pesmi iz muzikala so se uvrstile na najvišja mesta glasbenih lestvic. Na prvo mesto se je zavihtela Aquarius/Let the Sunshine In skupine Fifth Dimension, ki je leta 1970 prejela tudi dva grammyja. Revija Billboard uvršča to pesem na 66. mesto najboljših 100 pesmi vseh časov. Med drugimi uspešnicami so bile še Hair skupine Cowsills, Good Morning, Starshine pevca Oliverja in Easy to Be Hard skupine Three Dog Night. Album z izvedbami igralsko-pevske zasedbe je na prvem mestu lestvice Billboard 200 kraljeval kar 13 tednov.

Avtor glasbe muzikala Lasje Galt MacDermot in James Rado. Foto: AP
Avtor glasbe muzikala Lasje Galt MacDermot in James Rado. Foto: AP

Muzikal pripoveduje zgodbo najboljših prijateljev Clauda in Bergerja, ki jima je v poznih 60. letih prejšnjega stoletja uspelo najti svobodo. Med zažiganjem vpoklicev v vietnamsko vojno, zaljubljenostmi, protestnimi paradami in tudi slabimi psihedeličnimi izkušnjami na LSD-ju pohajkujeta po New Yorku, polnem otrok cvetja in ogorčenih turistov, ki ne odobravajo tovrstnega divjega dogajanja.

Plakat za film Miloša Formana iz leta 1979. Foto: IMDb
Plakat za film Miloša Formana iz leta 1979. Foto: IMDb

Duhovno in tudi mistično sporočilo
Uprizoritev je sicer igriva in kaotična, vendar je v njenih protestih proti vojni, rasizmu, seksizmu, onesnaževanju in splošni hinavščini obdobja, v katerem je prevladovala ameriška vpletenost v Vietnamu, prisotno tudi občutje grozotnosti. "Še zmeraj bi rad, da bi Lasje govorili o tem, za kar je šlo takrat. Imeli so duhovno sporočilo in tudi mistično sporočilo, za katero upam, da še zmeraj doseže ljudi – obstaja nekaj več od življenja, kakršno je bilo zasnovano za nas, nam bilo razloženo, nam bilo priučeno," je Rado povedal za AP leta 1993.

James Rado se je rodil leta 1932 v Los Angelesu in odraščal v Rochestru v zvezni državi New York in Washingtonu, D. C. Po dveh letih služenja v ameriški mornarici se je preselil v New York, kjer je študiral igro pri znamenitih Pauli in Leeju Strasbergu. Leta 1963 je bil del ansambla broadwajske predstave Marathon '33, leta 1966 pa je ob Christopherju Walknu upodobil Riharda Levjesrčnega v filmu The Lion in Winter.

Muzikal, ki je prinesel večdimenzionalne pretrese za ZDA
Geroma Ragnija je spoznal, ko sta nastopala v muzikalu Hang Down Your Head and Die. Oba je gnala želja, da bi ustvarila novo vrsto predstave in se pri tem osredotočila na hipijevsko sceno. Scenarij za muzikal Lasje sta napisala, ko sta si delila stanovanje v Hobokenu v New Jerseyju, muzikal pa je naletel na odpor po vseh ZDA zaradi uporabe kletvic, zaničevanja avtoritete, spolnih referenc in tudi neokusnega humorja. Muzikal je ponekod sprožil cerkvene proteste, doživel prepovedi uprizarjanja, grožnje policije z aretacijami zaradi golote na odru in sodni proces zaradi oskrunjenja zastave.

Leta 2009 so bili Rado, MacDermot in Ragni sprejeti v hišo slavnih tekstopiscev. Rado je za Hudson Reporter leta 2009 povedal, da nihče od ustvarjalcev muzikala ni pričakoval, da bo ta imel tolikšen vpliv. "Mislili smo, da smo naleteli na odlično idejo in nekaj, kar bi lahko postalo uspešnica na Broadwayu, ne da bi pri tem kdaj koli pomislili na daljno prihodnost," je dejal.

James Rado je za sabo pustil brata Teda Rada, s katerim je tudi ustvarjalno sodeloval, piše AP.