V dvorani Nove pošte bo drevi premiera predstave Krize v režiji Žige Divjaka. Režiser se bo z avtorskim projektom, ki bo uprizorjen v okviru programa Nova pošta, tega sooblikujeta Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in zavod Maska, že tretjič predstavil občinstvu gledališča.

Foto: Matej Povše
Foto: Matej Povše

Teme za predstave črpa Divjak iz problematik, ki ga zanimajo in zanje verjame, da nosijo širši pomen. V predstavi 6 je problematiziral ksenofobijo, v Vročini okoljsko problematiko, v Krizah pa opazuje, kako ljudje zaradi krize kapitalizma postajamo objekti, da peščica bogatih lahko ohranja svojo subjektiviteto. Režiser poudarja, da so krize poskus razmišljanja, kako živeti na ruševinah kapitalizma, rešitev pa vidi v grajenju skupnosti.

Predstava poteka ob naraciji Blaža Šefa, za katero so motive črpali iz knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing. Igralci v predstavi posledično ne izgovarjajo besed, temveč jih zgolj poslušajo kot ritmično podlago, ki "predstavlja situacijo takšno, kot je – precej katastrofično," pravi Šef.

Foto: Matej Povše
Foto: Matej Povše

Igralci so popredmeteni tako, da so jim odvzete besede, ki jih uprizarjajo. Po besedah igralke Katarine Stegnar v resnici postajamo objekti zato, da lahko dva odstotka prebivalstva uživata v svoji subjektiviteti. Igralka Draga Potočnjak pa temu dodaja, da se zdi, "kot da nas nekaj ves čas vrti in ta spirala postaja vedno hitrejša" ter da se vrtenja, v katerem se izgubljamo, zavedamo, kar je samo po sebi ambivalentno.

V naravi moramo znova odkriti enakovrednega partnerja
Bistvo predstave ostaja vendarle optimistično. "Pozabljamo, da je kriza izredni čas, čas, ko na videz nemogoče ideje postanejo mogoče. Toda katere ideje? Tiste, ki bi ljudem omogočile večjo varnost, zdravje in blaginjo, ali one, namenjene nadaljnjemu bogatenju že tako nepredstavljivo bogatih? V Krizah se bo Žiga Divjak z ekipo posvetil tem vprašanjem, ob čemer bo posebno pozornost namenil človekovi zmožnosti za sodelovanje in potrebi, da svet narave znova odkrijemo ne le kot vir, temveč kot enakovrednega partnerja," so zapisali v SMG-ju.

V predstavi nastopajo še Sara Dirnbek, Iztok Drabnik Jug, Klemen Kovačič, Vito Weiss in Gregor Zorc. Dramaturg je Goran Injac, scenograf Igor Vasiljev in kostumografinja Tina Pavlović. Projekt je nastal v koprodukciji SMG-ja, Maske Ljubljana, Bitefa iz Beograda in Zadruge Domino iz Zagreba.

Umetniški vodja in dramaturg predstave Goran Injac je na predstaviti uprizoritve spomnil, da je predstava že bila premierno uprizorjena na festivalu Bitef. Tam si jo je zaradi srečanja mednarodne mreže za sodobne uprizoritvene umetnosti IETM ogledala mednarodna publika, med katero je požela veliko zanimanja. Po besedah Gorana Injaca gre za umetniški eksperiment, ki se po zgradbi občutno razlikuje od ostalih predstav Nove Pošte, ki nastajajo v koprodukciji Maske Ljubljana in SMG-ja.

Foto: Matej Povše
Foto: Matej Povše

SMG s predstavo sodeluje v evropskem projektu Art, Climate, Transition. Projekt združuje institucije, ki želijo s pomočjo široke perspektive poiskati specifične možnosti, ki pozivajo ali zahtevajo ukrepanje. V tem primeru predstava poudarja, "da ne moremo ubežati od krize kapitalizma, v katerem imamo ljudje podoben odnos do ljudi in narave", je povedal Divjak in dodal, da "vse bolj postaja jasno, da je skupnostno delovanje edina možna alternativna rešitev tega problema".

Premiera predstave Krize v režiji Žige Divjaka