Prizor iz skoraj tri ure in pol trajajoče predstave Pravljice našega otroštva. Foto: SNG Nova Gorica/Nada Žgank
Prizor iz skoraj tri ure in pol trajajoče predstave Pravljice našega otroštva. Foto: SNG Nova Gorica/Nada Žgank

Projekt Pravljice našega otroštva, ki je nastal v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica in Prešernovega gledališča Kranj, bo premiero doživel drevi ob 20. uri na malem odru novogoriške gledališke hiše.

Čas, ko smo se čutili popolnoma varne
"Vrnili smo se v svoje otroštvo. S pomočjo pravljic, ki so nam jih pripovedovali, smo obnovili čas, ko smo se čutili popolnoma varne, zlite z drugim, pripovedovalcem, in s seboj. Skušali bomo natančno rekonstruirati točno določene pripovedi, točno določene večere, osebe-pripovedovalce, prostore, svetlobo, vonje, glasove, občutke," je o tem avtorskem projektu zapisal Jernej Lorenci. Dodal je še, da bodo skušali "preplesti krožni čas pravljic in linearni čas življenja ter se trudili, da bodo naši mrtvi oživeli. Ker je pravljica izstop iz časa, je nad časom in je za vse čase. In vsa leta. Torej: hvalnica pravljici, hvalnica domišljiji, sprejetje smrti."

Črpanje iz bogate zapuščine bratov Grimm
V predstavi igrajo Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Iztok Mlakar, Urška Taufer in Gregor Zorc. A ne režiser in ne igralci niso želeli povedati, koliko pravljic bodo obiskovalci lahko slišali. Darja Reichman je sicer dejala, da so v končni nabor uvrstili od pet do deset pravljic, nekatere med njimi so dokaj poznane, druge nekoliko manj, predvsem pa so črpali iz bogate zapuščine bratov Grimm.

Zmes nečesa univerzalnega
Po besedah ustvarjalcev "gre za predstavo, ki bo gledalce popeljala tako v čas otroštva kot v razmislek sedanjosti, v čas našega življenja, od smešnih stvari do mogoče malce bolj grenkih stvari. To je zmes nečesa univerzalnega. Vsekakor se splača vztrajati do konca in si predstavo ogledati v celoti, saj so glede na izkušnje, ki smo jih dobili na prejšnjih predstavah, ljudje nad videnim navdušeni."

Za referenco tokratnega projekta je režiser izbral slovita avtorja Gastona Bachelarda in Bruna Bettelheima. Gre za teoretika pravljic in raziskovalca njihovega vpliva na posameznikovo nezavedno ter družbo kot celoto. Pri nastanku predstave so sodelovali še dramaturg Matic Starina, koreograf in asistent režiserja Gregor Luštek, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović in skladatelj Branko Rožman.