Danijela Zajc med uprizarjanjem prve predstave triologije Niti PraGozd. V središču njenih zanimanj so feminizem in druge družbeno angažirane teme ter prepletanje različnih performativnih umetnosti. Foto: KUD Transformator/Jure Stušek
Danijela Zajc med uprizarjanjem prve predstave triologije Niti PraGozd. V središču njenih zanimanj so feminizem in druge družbeno angažirane teme ter prepletanje različnih performativnih umetnosti. Foto: KUD Transformator/Jure Stušek

Gozd je hkrati tretji in zadnji del osebnoizpovedne trilogije Niti PraGozd diplomirane pedagoginje in sociologinje kulture Daniele Zajc, ki se od leta 2012 ukvarja s plesom in zračnimi akrobacijami na tkanini in vrvi.

Trilogija se je razvila z avtoričino prvo predstavo Niti (2019/20), nadaljevala s predstavo Prag (2021) in se končuje z dvoletnim projektom, letošnjo predstavo Gozd. V njej avtorica preizprašuje, kaj je "motor" večjih družbenih sprememb in položaj posameznice v patriarhalni družbi. Sprašuje se o razmerju med individualizacijo in kolektivizacijo družbe, obravnava dinamiko med družbenimi in osebnimi krizami ter išče vzporednice in točke konflikta med posameznico in še vedno patriarhalno, neokapitalistično, potrošniško družbo, so zapisali pri Španskih borcih.

Kot so še dodali, predstava Gozd odpira številna vprašanja. Ali je mogoče mikroraven do neke mere prenesti na makroraven? Ali je posamezničina težnja po samouničevanju v korelaciji z družbeno težnjo po samouničevanju? Ali je mogoče ravno obratno, da makroraven prenesemo na mikroraven? Ali lahko ekološka katastrofa korenito spremeni naš pogled na individualno potrošnjo? Se lahko česa naučimo od narave?

"Znanost nam napoveduje obsodbo samouničenja, če nadaljujemo današnji tempom onesnaževanja. In absurdnost našega položaja? Da se ga večji del družbe zaveda, pa kljub temu ne zahtevamo radikalnih sprememb," so še zapisali.

V predstavi Gozd nastopajo Anamaria Bagarić, Tajda Podobnik, Kristina Tini Rozman, Mojca Sovdat, Veronika Valdes in Danijela Zajc, ki se tudi podpisuje pod idejno zasnovo, koreografijo in režijo (svetovalec za režijo je Jaka Andrej Vojevec). Pod avtorsko glasbo v živo se podpisujeta Maja Pahor in Pia Skušek. Kostumografija in scensko svetovanje je delo Katarine Zalar, oblikovanje svetlobe pa Hotimirja Knifica.

Ponovitev predstave si bo mogoče v Španskih borcih ogledati še v petek.

Danijela Zajc: Trenutno me najbolj skrbi, kje bom delala.

Predstava nastaja v produkciji Danijele Zajc s koproducenti predstave, ki so Asociatia Solidart (Temišvar, Romunija), Cirkuška rezidencialna mreža, Prostor Plus (Reka, Hrvaška), Društvo Matafir in Društvo Mismo Nismo.