V predstavi nastopajo Igor Štamulak, Blaž Popovski in Mak Tepšić. Foto: Jaka Varmuž/Gledališče Koper
V predstavi nastopajo Igor Štamulak, Blaž Popovski in Mak Tepšić. Foto: Jaka Varmuž/Gledališče Koper

Skozi enodejanko oziroma dogodek spremljamo dogajanje pozno zvečer med čakanjem na avtobus na Peti aveniji v New Yorku, ko dva jezna mladeniča pretepeta v velemestu izgubljenega Indijca, ki ne govori njunega jezika.

Vsi gledalci najbrž ne bodo vztrajali do konca ...
Po besedah režiserke Renate Vidič so zaostrili konec predstave tako, da Indijec obleži v mlaki krvi. In po njenem mnenju vsi gledalci najbrž ne bodo vztrajali do konca predstave. "To ni naš namen, ampak tega tudi nočem preprečiti," je še dejala.

Indijc hoče u Bronx je predstava o strahu, sovraštvu in nasilju, zato so se po režiserkinih besedah z igralskim ansamblom morali pogovoriti o lastnem odnosu do sveta ter pogledu na sočloveka, na nasilje in ksenofobijo. "Predvsem se mi zdi pomembno to, da ponujamo razmislek o svetu, v katerem hočemo živeti mi, naši otroci in vnuki," je še dodala Renata Vidič, ki si želi, da predstava gledalca ne bi pustila ravnodušnega.

Foto: Jaka Varmuž/Gledališče Koper
Foto: Jaka Varmuž/Gledališče Koper

Indijca Gupto upodablja Igor Štamulak, ki je poudaril pomen zaupanja med igralci v predstavi: "Mislim, da lahko nasilje prikažemo na odru samo takrat, ko si popolnoma zaupamo." Blaž Popovski, ki nastopa v vlogi Murpha, je ocenil, da vsak od nas ima v sebi neko agresivnost. V sami predstavi se mu je zdelo zanimivo, da bolj, kot se je trudil, da ne bi igral te agresije, bolj je ta "butala ven". Mak Tepsić, ki igra Joeyja, pa je navedel, da je morala biti igra tehnično dovršena v prikazu nasilja, kot neka koreografija oziroma ples. Po njegovih besedah je izziv ohraniti popolno tehnično izvedbo, ki ji je treba dodati to, "da si res želiš nekoga pretepsti".

Tako fizično kot psihično za igralce naporna predstava
Katja Pegan
, ki je bila nedavno znova imenovana za direktorico koprskega gledališča, je ob tem poudarila, da gre za "strahovito težko igra za igralce", tako fizično kot psihično. S tem se je strinjala tudi režiserka, saj gre za predstavo, v kateri igralci "nosijo" dogodek.

Pri predstavi Indijc hoče u Bronx sodelujejo še Andrej Blatnik kot prevajalec, za scenografijo je poskrbel Milan Percan, kostumografinja je Anja Ukovič. Avtor glasbe je Mirko Vuksanović, lektor Martin Vrtačnik, lektor za hindi Bharath Ranganathan. Svetovalec za borilne veščine je bil Miha Krušič, svetovalka za tehniko buto Tanja Zgonc, oblikovalec svetlobe pa Jaka Varmuž.

Foto: Jaka Varmuž/Gledališče Koper
Foto: Jaka Varmuž/Gledališče Koper

Druga slovenska uprizoritev
Indijc hoče u Bronx je drugo dramsko besedilo ameriškega dramatika, scenarista in režiserja judovskega rodu Israela Horovitza (1939–2020). Krstno uprizoritev je doživelo leta 1968, avtor pa je zanj prejel nagrado za najboljše dramsko besedilo.

Na slovenskih odrih je bilo prvič uprizorjeno v SNG-ju Drama Ljubljana v sezoni 1995/1996, uprizoritev v Gledališču Koper pa je njegova druga postavitev pri nas, so zapisali v koprski gledališki hiši.

Predstavo Indijc hoče u Bronx bodo v Gledališču Koper premierno uprizorili drevi.