Premiera slovensko-poljske koprodukcije bo nocoj v stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana. Poljska premiera pa bo 18. decembra v Teatr Wybrzeze v Gdansku.

Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu

Letos mineva sto let od rojstva poljskega pisatelja, futurologa in filozofa Lema, najbolj branega neangleško pišočega avtorja znanstvenofantastičnih del. Jubilej še posebej praznično zaznamujejo na Poljskem, od koder prihajajo tudi ustvarjalci predstave Vibracija posamezne strune.

Nekaj nejasnega, a hkrati izrazitega
"Včasih je samo slutnja. Brez zunanjih znakov, indicev, namigov, dokazov, vzrokov, razlogov ali pojasnil, vseeno je nekaj oprijemljivega. Nekaj nejasnega, a hkrati izrazitega. Podoben občutek nečesa določljivega, ki se hkrati izmika pričakovanjem, vzpostavlja Lemov Solaris, ki je prepreden po eni strani z jasnimi kategorizacijami in faktualnostjo, po drugi strani pa z begajočnostjo in nepojasnjeno napetostjo,"
so zapisali ustvarjalci predstave.

Vendar, kot dodajajo, Vibracija posamezne strune ni interpretacija Lemovega literarnega dela, temveč "z utrinki, drobci pomenov in ključnimi topikami oblikovana predstava, ki impulze romana prevaja v gibalno-scenskem okviru – skozi jezik telesa".

Video, scenografijo in oblikovanje luči je pripravil Atej Tutta, glasbo Radoslaw Duda, dramaturgijo Rok Bozovičar, kostumografijo Jelena Proković. Predstava je nastala v produkciji slovenskega Zavoda Mirabelka in poljskega Teatr Dada von Bzdulow.

Magdalena Reiter je koreografinja in plesalka, ki od leta 2002 živi in ustvarja v Sloveniji. Je diplomantka Državne baletne šole v Gdansku in akademije P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju.

Katarzyna Chmielewska je koreografinja, plesalka in pedagoginja. Je ustanoviteljica in umetniška vodja gledališča Dada von Bzdulow. Diplomirala je na Državni baletni šoli v Gdansku in pozneje študirala na akademiji P.A.R.T.S v Bruslju. Od leta 1993 skupaj z Leszekom Bzdylom soustvarja gledališče Dada von Bzdulow v Gdansku.

Jakub Truszkowski je plesalec, koreograf in pedagog, ki od leta 1996 živi in ustvarja v Bruslju. Po zaključeni Državni baletni šoli v Gdansku je nadaljeval študij na akademiji P.A.R.T.S v Bruslju.

Ponovitvi v Ljubljani bosta 11. in 12. decembra. Prvi ponovitvi bo sledil Zbor za publiko – pogovor gledalk in gledalcev o predstavi, ki ga bo vodila igralka in performerka Katarina Stegnar.