Predstava Ta obraz je premiero v živo doživela 15. oktobra lani v MGL-ju. Foto: Peter Giodani/MGL
Predstava Ta obraz je premiero v živo doživela 15. oktobra lani v MGL-ju. Foto: Peter Giodani/MGL

Ta obraz je prvo dramsko besedilo britanske dramatičarke Polly Stenham (1986), ki je bila ob izidu besedila stara le 19 let. Nastalo je v programu za mlade pisce, ki ga izvaja londonski Royal Court Theatre v Londonu, kjer so predstavo leta 2007 tudi krstno uprizorili.

18. 2. ob 20. uri na platformi Tretji oder.

Drama je takrat zaživela v režiji Jeremyja Herrina, mamo pa je odigrala znana škotska gledališka in filmska igralka Lindsay Duncan. Predstava je v londonskem gledališču, pa tudi drugje, zaradi sveže in hkrati ostre dramske pisave postala prava senzacija. Polly Stenham je pozneje napisala še pod več uspešnih dramskih besedil.

Pisati o lastnih težavnih družinskih odnosih
Deloma avtobiografska drama se vrti okoli težavnega odnosa med materjo Martho in hčerko Mio ter odseva zapleteno avtoričino razmerje z lastno mamo, s katero je imela po ločitvi staršev le malo stikov. Tudi podatek o odtujenem očetu poslovnežu je avtobiografske narave.

Mia, Izzy in Alice med iniciacijskim obredom v sobi internata. Foto: Peter Giodani/MGL
Mia, Izzy in Alice med iniciacijskim obredom v sobi internata. Foto: Peter Giodani/MGL

Zakoreninjena tradicija iniciacijskih obredov
Najstnica iz zgornjega srednjega razreda britanske družbe neke noči s sošolko Izzy v sobi internata opravi iniciacijski obred, ki se ga udeleži tudi njuna mlajša sošolka, 13-letna Alice. "Ta obred je v angleških internatih nekaj vsakdanjega, tradicija, ki je tako uveljavljena, da je kljub nasilnemu ravnanju, do katerega lahko pride med obredom, pravzaprav del šolskega kurikula," so zapisali v MGL-ju.

Premiera predstave Ta obraz v režiji Tijane Zinajić

Nesposobnost medsebojnega shajanja
Prav zaradi obreda, med katerim gre marsikaj narobe, je Mia izključena iz šole in se mora vrniti domov – v premajhno stanovanje, v katerem živita njena mama in starejši brat Henry. Mama ima težave z alkoholom in tabletami, Henry, ki si želi postati slikar, pa je pred kratkim prekinil šolanje, da bi lahko skrbel za mamo.

Mia in Martha oprezata druga za drugo, sta napadalni in ljubosumni. Še bolj zapleten je odnos matere do sina, poln je obsedene ljubezni in navezanosti in soodvisnosti, meji celo na incest. Ker se člani družine drug z drugim ne morejo znajti, iz Hongkonga prihaja oče obeh najstnikov, odtujeni poslovnež Hugh, da bi nekako rešil zapleteni položaj, so vsebino predstave povzeli v MGL-ju.

Igralska zasedba: Tjaša Železnik, Lucija Harum k. g., Matej Zemljič k. g., Gregor Gruden, Lara Wolf in Suzana Krevh z AGRFT-ja
Režija: Tijana Zinajić
Prevod in dramaturgija: Eva Mahkovic
Scenografija: Urša Vidic
Kostumografija: Matic Hrovat