Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica

"Pripravili smo feministični diskurz stereotipizirane pripovedi o ženskah v tragedijah. V tem času je nedaleč od nas izbruhnila vojna. Uprizoritev Trojank je tako postala dejanje poguma, igralke namreč govorijo o vojni," še poudarja.

Premiera koprodukcijske predstave, ustvarjene po Evripidovih Trojankah, je na ogled nocoj na prizorišču Cortile Della Reggia v Capodimonteju v Neaplju. Ponovitev predstave bo na istem odru še v soboto.

Igrajo Ana Facchini, Eva Robin’s, Noemi Bresciani, Ira Fronten, Luce Santambrogio, Marcela Serli in Caterina Bonetti. Glas je pridal Paolo Fagiolo. Kostumografija je delo študentov z Akademije lepih umetnosti – Santa Giulia di Brescia.

Trojanke, vojna in moški je tragikomični poskus, v katerem bodo razmišljali o moči patriarha in njegovem zatiranju. "Trojanke so postavljene v prostor in čas, ki ga ni, v atopos. Ženske so kot predmeti – ostanki opustošenja, ki ga je za seboj pustila vojna moških. Ta skupina oseb s svojo drugačnostjo, s svojimi telesi in krhkostjo, bo dala glas pregnanim tujkam, izključenim ženskam, čarovnicam, prostitutkam," je zapisala režiserka.

Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica

Producenti, ki so združili moči za nastanek predstave, so Fundacija festivalov Kampanije, Narodno gledališče v Genovi, SNG Nova Gorica in Kmetija Vittadini v sodelovanju s Fundacijo Luzzati, Gledališkim združenjem Atopos, Študijskim centrom Univerze v Trstu ter Artisti Associati iz Gorice.

Predstava bo na odru SNG-ja Nova Gorica predvidoma jeseni 2022.