Predstavo so ustvarili v sodelovanju in koprodukciji s Teatrom Štrik/Theater Strick iz Celovca. Po avstrijski premieri pred nekaj dnevi danes sledi še slovenska v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika.

Upornik je večjezična absurdna komedija o natakarju, ki svoj prazni bar igra s svojimi fantazijami. Foto: Klasja Kovačič
Upornik je večjezična absurdna komedija o natakarju, ki svoj prazni bar igra s svojimi fantazijami. Foto: Klasja Kovačič

Večjezična absurdna komedija Upornik/Rebell je nastala po istoimenski enodejanki Slavka Gruma. Pripoveduje o natakarju, ki svoj prazni bar igra s svojimi fantazijami. Stari "jukebox" prebudi njegove spomine in v zaljubljenem zanosu pripravi romantično večerjo za dva. Na koncu je njegov edini gost in najboljši prijatelj pes.

V predstavi v več vlogah nastopajo trije igralci, ki govorijo slovensko, nemško, rusko, francosko in arabsko ter v švicarskem dialektu. Manjši del predstave je lutkovna predstava, kjer pes pove svojo življenjsko zgodbo. Pri pripravi predstave, ki je dolga uro in 15 minut, je sodelovalo več ustvarjalcev.

"Tudi jezik uporabljamo bolj kot melodijo"
"Predstava je zelo fizična, zelo melodična, veliko je petja, tudi jezik uporabljamo bolj kot melodijo. Naš cilj je bil tudi pokazati, da v svetu obstaja več jezikov in da ni nič narobe, če ne razumeš natančno vsake besede,"
je povedala Tea Kovše, ki je poskrbela za dramaturgijo in lutkovno animacijo, sama pa igra lik psa.

Gledališče DELA, ki ga na Ravnah na Koroškem povezujejo s tamkajšnjo delavsko tradicijo in jeklarsko industrijo, letos praznuje 10 let delovanja. Gledališče deluje pod okriljem Zadruge ZRaven, direktorica gledališča je Katja Vravnik, umetniška vodja gledališča je Tea Kovše, podružnica gledališča pa Teater Štrik/Theater Strick iz Celovca.

Desetletje delovanja so spomladi že obeležili z zaključkom mednarodnega Erasmus projekta Demokracija in lutkarstvo, v okviru katerega so med drugim ustvarili jeklene lutke. Čez nekaj dni pa ustvarjalci Gledališča DELA z lutkovno predstavo "MOŽ! sedi z mano", ki so jo ustvarili v koprodukciji s celovškim društvom Vada, potujejo na Bali.