Intendant gledališča Berliner Ensemble Oliver Reese se ob sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa veseli, da bo lahko gledališče ponovno delovalo. Z repertoarja niso črtali nobenega novega projekta, le prilagodili ali prestavili bodo nekatere. Oktobra bodo premiero doživeli Ibsenovi Strahovi v režiji Mateje Koležnik.

Gledališče Berliner Ensemble je lani v nemški prestolnici odprlo še
Gledališče Berliner Ensemble je lani v nemški prestolnici odprlo še "Novo hišo", svojo drugo stalno lokacijo. Foto: EPA

Razpolovljeno občinstvo, a tudi priložnost za prenovo
Ansamblu Berliner Ensemble gre po besedah Oliverja Reesa dobro in ostaja skoraj nespremenjen. Igralci so tudi zelo motivirani za delo. V gledališču bodo v hiši na Schiffbauerdammu verjetno iz dvorane odstranili vsako drugo vrsto stolov, tako da bo poslej v dvorani prostora za 200 gledalcev. Reese na to gleda v pozitivni luči: korak vidi kot priložnost za prenovo sedežev in tal. Poleg tega je prekinitev vaj in predstav omogočila hitrejšo izvedbo gradbenih del na dvorišču in na pročelju Nove hiše (Neue Haus), ki bodo končana do začetka nove sezone.

Iz predstav črtajo poljube
Zaradi pandemije so pozorno pregledali celoten repertoar in asistenti režije so poiskali "problematična" mesta. Tako bodo nekatere aktualne produkcije izpadle, druge bo mogoče izvesti s prilagoditvami - ponekod kak poljub manj, drugje bolj zračna postavitev, in podobno. Sicer pa podobno počnejo tudi na gostovanjih, kadar to od njih zahtevajo pogoji v drugih hišah.

Nove produkcije bodo nastajale pod "korona pogoji". "Prečrtali nismo nobenega projekta," je povedal Reese. So pa preložili na poznejši datum veliko otvoritveno predstavo z 20 igralci, ki naj bi trajala štiri ure in pol in imela dva odmora.

V nemškem gledališkem prostoru Mateja Koležnik ustvarja že osem let. Foto: BoBo
V nemškem gledališkem prostoru Mateja Koležnik ustvarja že osem let. Foto: BoBo

Strahovi: naturalizem, ki je v meščanski družbi zbudil odpor
V gledališču režira tudi slovenska režiserka Mateja Koležnik, oktobra bo premiera Ibsenove igre Strahovi v njeni režiji. Po pisanju Berliner Zeitung sicer režiserka zaradi pandemije ni mogla realizirati opernih produkcij, napovedanih za pomlad in jesen. Pandemija pa bo po Reesovem prepričanju odzvanjala tudi v režiji Strahov.

Mateja Koležnik, ki se je zadnja leta uveljavila tako v avstrijskih kot nemških gledališčih, je lani v dunajskem gledališču Burgtheater režirala igro dunajske avtorice Marie Lazar z naslovom Rabelj.

Leta 2018 pa je za predstavo Ivanov, ki jo je režirala v Mestnem gledališču Celovec (Stadttheater Klagenfurt), prejela nagrado nestroy v kategoriji najboljše predstave na ravni zveznih dežel.