Predpremierno jo bo mogoče javno poslušati že danes v studiu 1, premiera v etru pa bo 6. januarja ob 22.05 na programu Ars.

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

V vlogi Gosarja nastopa Ivo Ban. Ob njem so še Silva Čušin, Martin Mlakar, Gal Oblak, Lana Maučec, Julija Klavžar in drugi.

Kot so zapisali, 51-minutna radijska igra z Gosarjevo življenjsko zgodbo kaže celovito osebnost. "Življenjsko zgodbo, ki nam je lahko za vzor tako na etičnem kot znanstvenem področju. Gre za družbenega vizionarja, ki se je ves razdajal za človeka in človeštvo. Po drugi strani pa je bil tudi družinski človek, ljubeč in skrben. Prav zato je v radijski igri izpostavljenih nekaj prizorov, kjer spoznamo Gosarjevo ženo in tudi otroke. V dramski formi so namreč pomembne prav te, človeške dimenzije osebnosti."

Predpremierno javno poslušanje radijske igre bo danes ob 14. uri v studiu 1 Radia Slovenija. Premiera bo v četrtek, 6. januarja, ob 22.05 na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars, nato pa bo igra na spletu dostopna še mesec dni.

Igra se konča z besedami: Šele zdaj se začenja.
"Poskušal sem predstaviti profesorja Gosarja kot človeka, ki je name naredil močan vtis. Njegovo osebnost sem podoživljal prek njegovih del in življenjske poti. Igra se konča z besedami: 'Šele zdaj se začenja.' In tako tudi mislim. Gosarjevo intelektualno delo, njegove vizije, predvsem pa njegova osebnost nam imajo še veliko povedati,"
razmišlja Möderndorfer.

Igra je na eni strani zelo intimna, saj mnoga razmišljanja zaživijo pred poslušalcem z dialogom dveh. Hkrati pa se je režiserju zdelo pomembno, da se svet, v katerem je deloval Gosar, predstavi kot celostna slika. Foto: BoBo
Igra je na eni strani zelo intimna, saj mnoga razmišljanja zaživijo pred poslušalcem z dialogom dveh. Hkrati pa se je režiserju zdelo pomembno, da se svet, v katerem je deloval Gosar, predstavi kot celostna slika. Foto: BoBo

"Gosar je bil eden najpomembnejših slovenskih mislecev in politikov 20. stoletja. Pred drugo svetovno vojno je bil zaradi sredinske krščanskodemokratične usmerjenosti politično osamljen," so še zapisali ob igri. Opisujejo, da se med vojno ni želel pridružiti nobenemu taboru, pozneje pa je skupaj z jezikoslovcem in duhovnikom Jakobom Šolarjem, s katerim sta poskušala navezati stik z jugoslovansko londonsko vlado, pristal v nacističnem taborišču Dachau, od koder se je vrnil junija 1945.

Po vojni ga je novi sistem popolnoma izločil iz družbenega življenja, čeprav so njegova spoznanja s pridom uporabili pri oblikovanju teorije socialističnega samoupravljanja.

"Gosarjeva stališča so vpletena v dialog"
Igra vsebuje veliko citatov in delnih citatov iz Gosarjevih spisov. Gosarjeva stališča so vpletena v dialog. Ponekod dobesedno, na mnogih mestih pa prirejeno, vendar priredba natančno sledi Gosarjevemu sporočilu. Tudi jezik radijske igre je sledil Gosarjevi dikciji, kakršno lahko razberemo iz njegovih del, pa še razlaga režiser.

Tonska mojstrica je Sonja Strenar, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, fonetik in lektor Jože Faganel.

Andrej Gosar: Mislec v prelomnih časih, dokumentarni portret