Drugi dan festivala prinaša avtorsko reciklažo Feydeaujeve komedije Strasti, laži in maček v žaklju v izvedbi Loškega odra in režiji Milana Goloba. Foto: Loški oder
Drugi dan festivala prinaša avtorsko reciklažo Feydeaujeve komedije Strasti, laži in maček v žaklju v izvedbi Loškega odra in režiji Milana Goloba. Foto: Loški oder

V času zbiranja predstav je še kazalo, da bo festival mogoče izvesti v živo, vendar so se zaradi novih ukrepov zaradi epidemioloških razmer tudi sami morali znajti in preseliti na splet. "Še septembra smo upali in si želeli, da bi lahko festival in celotna kultura potekala tako kot poleti, torej z omejitvami, a v živo. Potem smo začeli slutiti, da bo malo drugače, in na žalost je tako, da se festival letos seli na splet," pravi selektor Anže Virant.

Kljub rešitvi, h kateri so se primorani zateči tako rekoč vsi organizatorji dogodkov, je ob tej izkušnja drugačna, kot če se ustvarjalci in občinstvo srečajo v živo. "Stik gledalca in igralca je tisti čudež, zaradi katerega kljub vsem novim medijem ustvarjamo gledališče," je prepričan Virant. Pri prenosu predstave na splet se to izgubi. Vendar pa je obenem prepričan, da je ključno, da gledališča vsaj na tak, četudi posreden način ostanejo v stiku z občinstvom.

Kulturno društvo Dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko se bo predstavilo z uprizoritvijo Visoške kronike. Foto: KD dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko
Kulturno društvo Dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko se bo predstavilo z uprizoritvijo Visoške kronike. Foto: KD dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko

"Kultura je preživela že vse mogoče krize in borimo se, da bo tudi to«"
"Večeri so dolgi in hladni, razmere ne dopuščajo družbe in prijateljevanja, zato je prav, da vsaj Čufarjevi dnevi pridejo na dom," je odločitev za organizacijo festivala pojasnila direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole. Prepričana je, da ljudje kulturo potrebujejo. "Kultura je v zgodovini preživela že vse mogoče krize in borimo se, da bo preživela tudi to. Mi bomo vzdržali in vztrajali," je poudarila.

Odločitev so podprla tudi gledališča, katerih predstave je selektor uvrstil v program festivala, in bodo dovolila, da se posnetki njihovih predstav predvajajo na spletu.

Predstave bodo gledalcem na voljo prek kanala Youtube na izbrani datum od 9. ure do polnoči. Prav tako bodo gledalci lahko z elektronsko glasovnico glasovali za izbor najboljše predstave po mnenju občinstva. Glasovala bo tudi tričlanska strokovna žirija v sestavi Bojan Maroševič, Maja Gal Štromar in Rok Andres, ki bo odločala o prejemniku plakete za najboljšo žensko in moško vlogo ter o najboljši predstavi v celoti.

Predstave so žanrsko raznolike. Virant je izbiral med 22 prijavljenimi in izbral šest najboljših. Pojasnil je, da je bil izbor težek, saj ljubiteljska gledališča postajajo vse boljša in predstave so si po kakovosti zelo podobne.

Število prijav je bilo glede na razmere relativno veliko. Epidemija pa je posebej prizadela mladinska gledališča, saj se je njihova produkcija skupaj s šolskim in študijskim procesom ustavila. Prijavila se je le ena predstava mladih ustvarjalcev, zato programa Nova gaz na letošnjem festivalu ne bo.

Začne se s predstavo Vozi, Miško!
Festival nocoj odpira domača gledališka skupina s komedijo Vozi, Miško! Dušana Kovačeviča v priredbi in režiji Gregorja Čušina.

Jutri bo sledila avtorska reciklaža Feydeaujeve komedije Strasti, laži in maček v žaklju v izvedbi Loškega odra in režiji Milana Goloba.

V ponedeljek bo na sporedu reinterpretacija Linhartove drame Ta veseli dan ali kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji, ki sta jo pripravila Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola Gimnazije Jurija Vege Idrija v režiji Ane Kržišnik Blažica. Gledališko društvo Cuker teater Portorož pa se bo v torek predstavilo s črno komedijo Jeana Anouilha Orkester v režiji Dejana Spasića.

Tavčarjeva drama Visoška kronika v priredbi in režiji Andreja Šubica ter izvedbi Kulturnega društva Dr. Ivan Tavčar iz Poljan nad Škofjo Loko bo na ogled 18. novembra. Zadnja tekmovalna predstava pa bo 19. novembra avtorska predstava ! Jana Podbrežnika in Luke Piletiča. Festival se bo sklenil 22. novembra z razglasitvijo prejemnikov Čufarjevih plaket.