Foto: Španski borci
Foto: Španski borci

Predstava, ki je nastala v produkciji DUM Društva Umetnikov, je prva soavtorska kreacija plesalca in koreografa Konjarja in gledališke režiserke, dramatičarke in performerke Mirjane Medojević. Avtorja in performerja sta predstavo pospremila s pesmijo, v kateri se verz glasi: "Gledal(a) sem telo. Gledal(a) sem ga večkrat – (raz)poka, se sliši kot vojna."

Na odru bosta nastopila oba umetnika, ne le Konjar, kot je bilo sprva predvideno.
V predstavi sta avtorja prepletla več literarnih in dokumentarističnih besedil, med drugim odlomek iz romana Še ena pesem o vojni in ljubezni Mirsada Sijarića v prevodu Tomaža Kovačića in Mirjane Medojević, pesem Deček naslonjen na ograjo mostu in Slovnica telesa Ljubomira Đurkovića, stavek iz romana Sontag Benjamina Moserja in članek Radia Slobodna Evropa: Kako su Slovenci prodavali oružje zaraćenim stranama u BiH i Hrvatskoj.

Za svetlobno oblikovanje je pri predstavi, ki je nastala v koprodukciji Društva ZaTo in Centra kulture Španski borci, poskrbel Jaka Šimenc, za posneto petje Anya Yermakova in Brian Schultis. Slišati je mogoče glasbo The Rolling Stones, Kink Gong, Leonarda Cohena in Igorja Stravinskega.

Jurij Konjar (1978), ki je znanje sodobne plesne tehnike pridobil v Ljubljani, Londonu in Bruslju, je avtor več odmevnih avtorskih predstav. Med drugim je s plesalcem Stevom Paxtonom sodeloval v več projektih. Zadnjih 12 leta se posveča plesni improvizaciji kot performer in raziskovalec ter pedagog.

Mirjana Medojević je režirala več kot deset gledaliških predstav v Črni gori, Sloveniji, Severni Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Podpisuje več nagrajenih gledaliških besedil.