Renato Volker na spletni podelitvi nagrade. Foto: Zajem zaslona
Renato Volker na spletni podelitvi nagrade. Foto: Zajem zaslona

Organizatorji ZIZ festivala pravijo, da mariborska alternativna uprizoritvena scena tudi letos ne popušča.

Z gala podelitvijo nagrad ZIZ se je končal drugi festival mariborske alternativne gledališke produkcije, ki je – prilagojeno trenutnim razmeram v državi – potekal na spletnih medijih in radijskih frekvencah.

"V kolektivu z zadovoljstvom ugotavljamo, da nam je v vseh teh letih dogodek uspelo pripeljati do točke, ko lahko galo ZIZ označimo za kulturni dogodek z dodano vrednostjo, tudi v za performativno umetnost neugodnih razmerah," je ob koncu poudarila umetniška vodja kolektiva ZIZ in producentka festivala Barbara Polajnar.

"V kolektivu na področju družbeno angažiranega gledališča odpiramo tematike, ki so pereče in pomembne tukaj in zdaj. Mariborska alternativna gledališka scena se razvija iz leta v leto in je vedno bolj pestra, zato želimo, da se po svoji poti, skupaj s kolektivom ZIZ, razvija še naprej," je dodala v sporočilu za javnost po koncu festivala.

Pomen vztrajnosti in boja pri alternativnem gledališkem ustvarjanju je poudaril tudi letošnji slavnostni govornik Miha Bezeljak. Kot je dejal, je ključno, da se zdaj, ko se kultura spoprijema s številnimi omejitvami, umetniško ustvarjanje ne preneha. Prav s kakovostnim in raznovrstnim ustvarjanjem namreč odgovarjamo na vulgarno vprašanje, zakaj kulturo sploh še potrebujemo, je menil.

Kolektiv ZIZ se je vzpostavil leta 2013 in od svojega začetka deluje pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže. Aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in z avtorskim ustvarjanjem političnih predstav preizprašuje razmerja moči v družbi.

Zaradi trenutnih razmer je bil izmed nagrad podeljen le prstan ZIZ, nagrada za pomemben prispevek k oblikovanju alternativne uprizoritvene scene v Mariboru.

Letošnji prejemnik je Renato Volker, ki je v govoru ob prejemu prstana ZIZ v svojem slogu povedal: "Komu drugemu pa bi ga lahko dali? Pa skromnost na stran. V iztekajočem letu sem bil inspiracija sebi in drugim. Težko je prešteti performanse, akcije in javna pojavljanja, tako v medijih kot v živo. Še težje preštejem kazni, ki mi jih je zato napisala policija. Underground je končno postal mainstream. Ta prstan mi pomeni vse, razen tistega, kar mi ne. To je spodbuda za nadaljnje delo in naslednji prstan drugo leto, saj imam za zdaj še obe roki."