Evgenija Berkovič v mirnejših časih v Moskvi. Foto: Wikipedia/Valera N. Trubin
Evgenija Berkovič v mirnejših časih v Moskvi. Foto: Wikipedia/Valera N. Trubin

Evgenija Berkovič je učenka Kirila Serebrenikova, enega najbolj inovativnih in uspešnih ruskih režiserjev. Serebrenikov sam je sicer domovino zapustil, ko je ruski predsednik Vladimir Putin lani poslal vojsko nad Ukrajino.

Režiserko, ki je tudi avtorica čustvenih pesmi proti moskovski vojaški ofenzivi v Ukrajini, so aretirali v začetku tega meseca. Če jo bodo obsodili "opravičevanja terorizma", ji grozi do sedem let zapora. Obtožena je tudi spodbujanja "radikalnega feminizma".

38-letnica je sodišče zaprosila, da jo do sojenja izpustijo na prostost, a je moskovsko sodišče njeno prošnjo zavrnilo. Na sodišču so se v znak solidarnosti pojavili nekateri njeni podporniki.

Domnevno "propagandno" predstavo je sofinanciralo kulturno ministrstvo
"Zagrešila nisem nobenega kaznivega dejanja,"
je dejala Berkovič, ki se je sodne obravnave udeležila pro videopovezavi. Povedala je še, da je njeno delo uprizarjanje predstav in da ne obstaja nevarnost, da bi pobegnila, saj ima doma hčerki. "Govorim o človeških stvareh," je še dejala in poudarila, da je njeno predstavo financiralo rusko ministrstvo za kulturo.

"Mislite, da bi ministrstvo dalo nekaj rubljev za propagando terorizma?" se je vprašala. Berkovič, ki je mati dvema posvojenima najstniškima hčerkama, je še povedala, da se boji, da bi njeni hčerki zaradi ločitve doživeli "hud psihični zlom".

Njena odvetnica Ksenija Karpinska pa je na sodni obravnavi poudarila, da "sodijo umetniškemu delu". "Dostojevski bi se znašel v zaporu, ker njegov Zločin in kazen govori o manijaku, ki je ubil starko," je dodala.

Berkovič in avtorico Svetlano Petrijčuk so aretirani zaradi predstave z naslovom "Finist, pogumni sokol", ki so jo leta 2019 pripravile izključno ženske. Dramatičarki prav tako grozi do sedem let zapora.