Nocojšnji večer predstavlja zaključek 6. natečaja Najst, ki ga ljubljanska Drama razpisuje za mlade ljubitelje gledališča, so sporočili iz gledališča.

Foto: SNG Drama Ljubljana
Foto: SNG Drama Ljubljana

Izbrana dramska besedila, ki so jih napisali Aneja Lango, Janez Ivačič, Larisa Sinovčić in Dominika Tekavc, bodo brali Sabina Kogovšek, Maša Derganc, Iva Babić, Saša Pavlin Stošić, Vojko Zidar, Valter Dragan in Gorazd Logar. Avtorsko ekipo bralne uprizoritve sestavljajo še lektorica Tatjana Stanič, dramaturginja Eva Kraševec in gledališka pedagoginja Špela Šinigoj.

Kot so zapisali v ljubljanski Drami, so v sezoni 2021/22 z natečajem, naslovljenim Svet blišča in bede, k pisanju povabili mlade ljubitelje gledališča in dramskega pisanja, stare od 15 do 18 let, ki so svoja razmišljanja o razpisani temi predstavili v krajših avtorskih besedilih v dramski obliki ali dramskih prizorih.

"Zanimalo nas je doživljanje in razmišljanje mladih, zato smo jih nagovorili, da pišejo o svojih izkušnjah in občutjih. Z vsakim natečajem Najst želimo z vsebino približati mladim in jim omogočiti, da s svojimi besedili dobijo glas tudi v osrednjem slovenskem gledališču, zato ne iščemo dovršenih dramskih besedil, pač pa izvirne in navdihujoče ideje mladih, ki obravnavajo temo natečaja," pravijo v ljubljanski Drami.

Svet blišča in bede, Pod površjem in Deklica iz majhnega mesta
Na natečaj so prejeli devet dramskih besedil, ki so naslavljala razpisano tematiko in so tako vsebinsko kot stilno predstavljala zanimive poskuse dramske ubeseditve problemskega sveta mlade generacije. Med prispelimi besedili so, kot so zapisali v gledališču, vsebinsko, jezikovno in strukturno še posebej izstopala naslednja besedila: Svet blišča in bede, Pod površjem in Deklica iz majhnega mesta.

Besedilo Svet blišča in bede, ki ga je napisala Larisa Sinovčić, govori o vrednotah posameznika v sodobni družbi. V njem se skozi dialoge v baru odpirajo dileme, kot so, ali je več vreden denar ali odnosi z bližnjimi, častno stališče ali všečnost v družbi, delo ali ljubezen. Besedilo Aneje Lango, ki tudi nosi naslov Svet blišča in bede, pa spregovori o vplivu problematične družine in pritiskov šole na mladega fanta, ki pa kljub vsemu najde moč, da se postavi zase.

Besedilo Pod površjem Dominike Tekavc subtilno odpira tematiko prikritih anksioznosti in psihičnih stisk mladih, ki v družbi pogosto ostajajo neopažene in nerešene. Deklica iz majhnega mesta pa je besedilo Janeza Ivačiča, ki metaforično izriše podobo sodobnega življenja, ki ga zaznamujeta nenehno hitenje in kopičenje dobrin.