Nagrada za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču gre Nives Mikulin.

Severjevi nagrajenci

Sklad Staneta Severja bo drevi ob 18.00 v Škofji Loki nagrade podelil 52. leto zapored. Z njimi nagrajuje stvaritve in dosežke gledaliških igralcev ter študentov dramske igre, poleg nagrad nekoliko starejšega Borštnikovega srečanja in skoraj sočasno ustanovljenega Tedna slovenske drame v Kranju pa veljajo za ene najprestižnejših gledaliških priznanj.

Nagrajence je po pregledu vseh predlogov izbrala strokovna žirija v sestavi Nataša Barbara Gračner kot predsednica in članice igralka Silva Čušin ter dramaturginje Diana Koloini, Tea Rogelj ter Zala Dobovšek.

Iva Krajnc Bagola (ob Borisu Ostanu) v predstavi Le zaljubiti se ne smemo. Foto: Peter Giodani/MGL
Iva Krajnc Bagola (ob Borisu Ostanu) v predstavi Le zaljubiti se ne smemo. Foto: Peter Giodani/MGL

Iva Krajnc Bagola, igralka, ki obvladuje psihološke globine in nianse svojega lika
O nagrajenki Ivi Krajnc Bagola, članici igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, je žirija zapisala, da je vrhunska igralka klasičnega in sodobnega repertoarja, ki suvereno obvladuje širok razpon igralskih izrazov in različnih gledaliških žanrov. V zadnjih dveh letih je ustvarila niz odličnih različnih vlog. "Varja v Češnjevem vrtu, Nikolina v Le zaljubiti se ne smemo, Šracia v Zimski poroki in Ženska v Izrednih razmerah vsaka zase predstavljajo izvirno in prepričljivo kreacijo," piše žirija.

"Njeno igro odlikuje sposobnost pronicljive analize, s katero obvladuje psihološke globine in nianse svojega lika, kot tudi žanr, mehanizme in strukturo celote in pa lastno mesto v njej. Pri tem izkazuje izrazit posluh za sodoben gledališki izraz, komunikativnost in kompleksnost obenem. Temeljita je in izrazito predana svojemu gledališkemu delu, s katerim zasleduje najvišje profesionalne standarde," so še zapisali v utemeljitvi.

Nagrajenka v Zimski poroki. Foto: Peter Giodani/MGL
Nagrajenka v Zimski poroki. Foto: Peter Giodani/MGL

Jurij Zrnec, igralec z natančnim razumevanjem zakonitosti burleske
O nagrajencu Juriju Zrnecu, članu igralskega ansambla SNG-ja Drama Ljubljana, pa preberemo, da so njegove bogate izkušnje z burlesko in širok spekter nadarjenosti za uprizarjanje komičnega in satire ključni faktorji, zaradi katerih je zablestel v uprizoritvi Veliki diktator. Prepričal pa je tudi z vlogami fanatičnega Sturmführerja v uprizoritvi Nova Rasa in Clova v uprizoritvi Konec igre.

Jurij Zrnec v uprizoritvi Veliki diktator. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Jurij Zrnec v uprizoritvi Veliki diktator. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

V Velikem diktatorju se je Zrnec tako kot Charlie Chaplin igralsko razcepil na dve vlogi. "Zaradi izjemno avtonomnega čuta v kreiranju ironičnih profilov likov ter natančnega razumevanja zakonitosti burleske je Zrnec oblikoval humoren, a tudi nelagoden, v vsakem primeru pa nujen ambivalenten odnos do (politične) vsebine. S svojo odrsko pojavo v kritično in moreče zgodovinsko obdobje 2. svetovne vojne Zrnec vstopa s polno telesno in umsko prezenco ter scela obvladuje izvedbene postopke dinamike upočasnjevanj, zamrznitev, hipnih preskokov in zasukov," meni žirija.

Jurij Zrnec v predstavi Konec igre. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Jurij Zrnec v predstavi Konec igre. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Za antologijski prizor emblematične prisotnosti dveh igralcev
Nagrado Sklada Staneta Severja za igralsko stvaritev študenta dramske igre je dodelila Mini Švajger in Matevžu Slugi za vloge v produkciji dramske igre tretjega letnika AGRFT, uprizorjene po motivih dram Tennesseeja Williamsa. Žirija je v utemeljitvi izpostavila prizor iz Steklene menažerije, kjer je Švajger imela vlogo Laure, Sluga pa Jima: "Nastal je skoraj antologijski prizor emblematične prisotnosti dveh igralcev, ki sta z minimalnimi sredstvi zlita s svojima likoma ustvarila pretresljivo in katarzično sceno."

Nives Mikulin, igralka širokega razpona in prefinjenega občutka za kontekst
Članica Šentjakobskega gledališča Ljubljana Nives Mikulin je nagrajena za vlogo Matere v drami Pelikan Augusta Strindberga, ki jo je zgradila suvereno, pretanjeno in v dikciji natančno. Mikulin je sicer po besedah žirije že večkrat dokazala širok igralski razpon, igralsko disciplino in prefinjen občutek za kontekst. Pohvali se lahko tudi z matičkom za vlogo v Jesihovi igri Triko leta 2016 in posebnim priznanjem za izvedbo songa v avtorski reciklaži Feydeaujeve komedije Strasti, laži in maček v žaklju na letošnjem, 60. Linhartovem srečanju.

Za letošnje nagrade so se igralci potegovali s stvaritvami, odigranimi v premiernih uprizoritvah v obdobju med 15. septembrom 2021 in 15. septembrom 2022.

NIves Mikulin v predstavi Pelikan (ob njej Jaša Levstik, Kajetan Bajt, David Dolamič in Mariša Milovanovič). Foto: Nada Žgank
NIves Mikulin v predstavi Pelikan (ob njej Jaša Levstik, Kajetan Bajt, David Dolamič in Mariša Milovanovič). Foto: Nada Žgank

Na letošnji podelitvi bo imel spominski nagovor dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani Tomaž Gubenšek. Po podelitvi pa bodo uprizorili predstavo Andreja Šubica Medrug Polanci v izvedbi Gledališke skupine Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane.

Tradicionalni pokloni Stanetu Severju
Podelitev Severjevih nagrad vsako leto poteka na Loškem odru v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo pred smrtjo 18. decembra 1970 v Ribnici. Tudi v Ribnici na Pohorju ob obletnici vsako leto pripravijo posebno spominsko prireditev Severjev dan. Zadnji dve leti zaradi epidemioloških razmer prireditve ni bilo, letos pa bodo pripravili jubilejni, 50. Severjev dan.

Severjev dan organizirajo območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi, Kulturno-umetniško društvo Stane Sever Ribnica na Pohorju, Osnovna šola Ribnica na Pohorju in Občina Ribnica na Pohorju. Prireditev se bo na šoli v Ribnici začela ob 15.30. Gostja bo igralka Mojca Fatur, ki bo izvedla monokomedijo Nikoli ni prepozno v režiji Luke Marcena.