Premiera predstave Slovenija šteje v Slovenskem mladinskem gledališču

"Mislimo tudi, da je oder prostor za to, kar je vidno v družbi, ali za to, na kakšen način so vidne stvari v družbi," je pred premiero predstave Slovenija šteje v režiji Sebastiana Nüblinga in Jackie Poloni komentiral dramaturg in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac. "Celotna ideja je bila, da imamo v naši sredini različne ljudi, ki govorijo o nas z neke druge perspektive, na način, kot nas vidijo, in da na naši sceni izrazijo svoj umetniški jezik, ki nam manjka ali nas lahko na neki način preseneti," je dodal Injac.

Premiera predstave Slovenija šteje bo v soboto, 6. aprila, ob 19. uri v Slovenskem mladinskem gledališču.

Foto: SMG/Črt Piksi
Foto: SMG/Črt Piksi

"Avtorski projekt, ki v središče postavlja Slovenijo ..."
Dvojica Nübling-Poloni je že sodelovala pri nekaterih predstavah v nemško govorečem okolju, kot sta povedala na novinarski konferenci pred premiero, sta se v ozadju tokratne uprizoritve, ki sta jo označila kot kolektivno delo, pogovarjala z zelo različnimi ljudmi. Zanimala so ju razmišljanja in občutki tako igralcev, tistih, ki niso gledališčniki, tujcev, ki so kot begunci prišli v Slovenijo, kot ljudi, ki so jih priporočili denimo Svetlana Slapšak, Andrej Blatnik in Miha Blažič. "Dobili smo številne perspektive o tem, kako je živeti tukaj, kakšna je družba in podobno," je povedal Nübling.

Režiserja sta razkrila, da je v predstavi veliko repeticije, saj govorijo o tem, kako narod (pre)živi skozi prebivalce. V ospredju je tako vsakodnevna realnost, pomembno vlogo pa ima tudi glasba. Ta "ne slika določenih občutij, temveč sledi in sodeluje z igralci". "Glasba podčrtuje ritem, tempo predstave," je povedala Jackie Poloni.

Slovenija šteje je predstava, ki se spreminja glede na angažma sodelujočih v njej. Slovenija je družba, ki se spreminja (ali pa se ne) glede na angažma sodelujočih v njej.

iz opisa predstave Slovenija šteje

"... in delo, potrebno, da se ta vzpostavlja, ohranja in spreminja"
Kot so zapisali v SMG-ju, je v središču projekta "stroj, ki ga tvorimo vsi, ki sodelujemo v projektu Slovenija, vsi, ki vsak dan prispevamo svoj delež k temu, da ta obstaja". Različne perspektive sicer po besedah nastopajočega v predstavi Primoža Bezjaka na odru niso neposredne, saj se jih vsi zavedamo. "Zgodbo" so se odločili povedati pretežno z gibanjem, zato gre za fizično zahtevno predstavo, je pojasnila igralka Lina Akif.

"V predstavi se dogaja neobhodna realnost, mašinerija, ki ji rečemo Slovenija," je dodal igralec Vito Weis in pojasnil, da so na začetku razmišljali tudi o tem, kaj pomeni biti Slovenec, kaj pomeni imeti državljanstvo, kako je z ljudmi, ki pridejo v državo, ter kako občutimo Slovenijo in kako živimo na tem prostoru. V njej nastopajo še Lea Aymard, Nataša Keser, Janja Majzelj in Robert Prebil.

Asistentka dramaturgije za predstavo je Deja Crnović. Pod scenografijo se podpisuje Urša Vidic in asistentka Maruša Mali, pod kostumografijo Slavica Janošević, oblikovanje svetlobe je prispeval Matjaž Brišar, oblikovanje zvoka pa Sven Horvat.