Obe nagradi bodo skupaj s festivalskimi nagradami podelili ob zaključku 54. Tedna slovenske drame, ki se bo v kranjskem gledališču začel 27. marca in končal 9. aprila. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Obe nagradi bodo skupaj s festivalskimi nagradami podelili ob zaključku 54. Tedna slovenske drame, ki se bo v kranjskem gledališču začel 27. marca in končal 9. aprila. Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Štiri nominirance za Grumovo nagrado je strokovna žirija izbrala med 24 besedili, ki so prispela na natečaj. Žirija je izbrala tudi tri nominirance za nagrado za mladega dramatika, za katero je bilo prijavljenih devet besedil, so danes sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj.

Za nagrado za mladega dramatika je žirija nominirala Mimobežnice Jaka Smerkolja Simonetija, delo Tilna Oblaka Čisto pravi deček ter delo Brine Jenček z dolgim naslovom Grem greš greva pljusk 2 young 4 4ever – strah me je prevelikih oči in premajhnih medvedov bližamo se končni postaji prosim izstopite pogoltnila sem te in izpljunila rahlo prežvečenega.

Preizkušanje meja dramatike
Letošnjo, tokrat mednarodno, strokovno žirijo za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika sestavljajo predsednik Rok Andres in člana Miriam Kičinova ter Jakob Ribič. Kot je v svojem poročilu poudarila žirija, je moč zaznati padec oziroma stagnacijo količine besedil na natečaju, vendar pa slovenska dramatika ne izginja, temveč je v očitnem trenutku sprememb, v iskanju novih jezikov, pogumnejših stališč.

"Ena od značilnosti, ki druži veliko količino besedil, je izrazita nedramskost, negledališkost. Besedila prehajajo v druge forme, bližajo se pripovedni prozi, osebnoizpovedni poeziji, vse manj je lastnosti, ki bi jih definirale za dramske, in vse več je tako imenovane nedramske dramatike," je zapisala žirija.

Letošnji nominiranci za Grumovo nagrado. Foto: Teden slovenske drame
Letošnji nominiranci za Grumovo nagrado. Foto: Teden slovenske drame

Poudarila je, da so dramska besedila, ki so prispela na razpis, angažirana in izkazujejo posebno občutljivost za probleme sodobnega časa. Avtorji se med drugim ukvarjajo s stanovanjsko problematiko, porastom mikrofašizmov v družbi, podnebno krizo, brezizhodnostjo liberalnega kapitalizma, krizo političnih institucij, predvsem pa z nasiljem, ki ga razumejo večplastno.

Nagrajenca bosta znana v aprilu
Obe nagradi bodo skupaj s festivalskimi nagradami podelili ob zaključku 54. Tedna slovenske drame, ki se bo v kranjskem gledališču začel 27. marca in sklenil 9. aprila. V tekmovalnem in spremljevalnem programu se bo zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 14 dogodkov, med njimi tri predstave, namenjene mlademu občinstvu, filmska projekcija, koncert, dnevi nominirancev in bralne uprizoritve ter tematski pogovori.