Na filmskem festivalu v Pulju je leta 2004 prejela zlato areno za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Oprosti za kung fu režiserja Ognjena Sviličića. Foto: Pula Film Festival
Na filmskem festivalu v Pulju je leta 2004 prejela zlato areno za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Oprosti za kung fu režiserja Ognjena Sviličića. Foto: Pula Film Festival

Vest je prvi sporočil hrvaški radio Sljeme.

Vera Zima se je rodila v Metkoviću leta 1953. Njen oče je bil Slovak, mama pa Hrvatica, zato so doma govorili dvojezično. Na zagrebški akademiji za dramsko umetnost je diplomirala leta 1976.

Za igralske kreacije so jo večkrat nagradili
Svojo gledališko in filmsko pot je začela utirati v drugi polovici 70. let preteklega stoletja. Za igralsko delo je prejela številne nagrade, prav letos tudi hrvaško nagrado Vladimir Nazor za filmsko umetnost. Leta 2016 pa je dobila nagrado Fabijan Šovagović, ki jo podeljuje Hrvaško društvo filmskih režiserjev.

Znana je bila po vlogah "vsakdanjih, toplih in pogumnih žensk – mater, gospodinj, sosed in babic", piše Jutarnji. Najbolj prepoznavna pa je bila po televizijskih vlogah, posebej v hrvaških humorističnih nadaljevankah Luda kuća in Odmori, zaslužio si. Za vlogo Ruže Kosmički v nadaljevanki Odmori, zaslužio si je dobila tudi nagrado hrvaškega društva dramskih umetnikov.

"Ne le igralka, ampak tudi življenjska borka"
"Moje srce je zlomljeno, ker ni bila le igralka, ampak tudi življenjska borka. Lahko samo rečem, da je mojstrsko igrala Tamaro v moji predstavi. Tako borbeno in revolucionarno, da ji bom za vedno dolžan. Vedno nam je prinesla nekaj hrane na vaje in bila nam je kot mati,"
je ob njeni smrti povedal hrvaški dramatik in pisatelj Davor Špišić za Teleskop.

Prvič se je na filmu pojavila leta 1977 v celovečercu Mećava režiserja Antuna Vrdoljaka. Na filmskem festivalu v Pulju je leta 2004 prejela zlato areno za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Oprosti za kung fu režiserja Ognjena Sviličića.

Nastopala je v več hrvaških gledališčih, med drugim v Teatru & TD, satiričnem gledališču Kerempuh in Gledališču v gosteh. Poleg tega je nastopila tudi v lutkovnih predstavah in sinhronizirala animirane filme.